X
GO

Novosti
Novosti : Božić u Muzeju Moslavine-događanje

Božić u Muzeju, 12.12.2017.

Jučer je u prepunom Muzeju Moslavine u organizaciji Muzeja Moslavine i VS Rusalke bilo priređeno događanje pod nazivom Božić u Muzeju koji je sadržavao etnografsku izložbu, tradicijski okićene krispane, božićne jaslice i glazbeni program. U glazbenom programu sudjelovale su pjevačke skupine iz Kutine, Međurića i Garešnice i to: GKC – MVS „Medjuwodje“ iz Garešnice, ŽVS Kutinske dunje, PS „Orava“ Matice slovačke iz Međurića i VS Rusalke iz Kutine i Margareta Andrić.

Nakon pozdravne riječi ravnateljice Jasmine Uroda Kutlić, izložbu i daljnja događanja predstavila je Slavica Moslavac. Izložba pod nazivom „Moslavački božićni običaji“, sastojala se od raznih veličina i materijala božićnih jaslica, bogato ukrašenih krispana ili borovnica, čiji ukrasi su nastali na muzejskim kreativnim radionica, zatim slikovnih zapisa na roll-upovima i plakatima, te tekstovima vezanih za moslavačke božićne običaje koji su se u gradskim i seoskim sredinama održavali tijekom 19. i 20. stoljeća, tj. u vrijeme fra. Bonifacija Pavletića. Tekstovi su pisani na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku.

Budući da je vrijeme radosti i veselja, uz božićne blagdane vezane su i brojne božićne pjesme i popijevke. Glazbeni program u Muzeju Moslavine započela je učenica glazbene škole Borisa Papandopula, Margareta Andrić svirajući na flauti dvije skladbe. Jedna od njih bila je i najpopularnija božićna pjesama ‘Tiha noć’. Originalni tekst pjesme je na njemačkom jeziku. ‚Stille Nacht’, prvi put predstavljene 1818. godine, kada je izvedena u malome alpskom selu Oberndorf u Austriji.

U daljnjem program, ali u blagdanskom ozračuju skupine su predstavile pučke sakralne i božićne zborske pjesme pjevane na hrvatskom i slovačkom jeziku. Na kraju zajednički glazbeni program, ali uz pojačanje članova KUD „Banova Jaruga“ iz Banove Jaruge, završen je pjesmom „Radujte se narodi“ kojom su organizatori VS Rusalke i djelatnici Muzeja Moslavine zaželjeli svim posjetiteljima Sretan i blagoslovljen Božić.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

RADNO VRIJEME:

Ponedjeljak-petak: 8 - 14 sati

Subota: prema prethodnoj najavi

Za vrijeme održavanja tematskih izložbi (Galerija Muzeja Moslavine):
svakim radnim danom i subotom 10-13, utorkom i četvrtom i od 17-19 sati

Muzej je zatvoren nedjeljom i državnim blagdanom

CIJENA ULAZNICE:
  • Odrasli: 10 kn
  • Učenici/studenti/umirovljenici: 5 kn
  • djeca do 7 godina/ uz predočenje odgovarajućeg dokumenta - iskaznice : članovi ICOM-a, članovi Hrvatskog muzejskog društva : besplatan ulaz
Adresa: Trg Kralja Tomislava 13, 44320, Kutina

Tajništvo: 044/683-548

Ravnateljica: 044/625-147

juroda@muzej-moslavine.hr

 Arheološki odjel: 044/500-450

adzaja@muzej-moslavine.hr

Etnografski odjel: 044/500-451

smoslavac@muzej-moslavine.hr

 Galerijski odjel: 044/500-452

mladenmitar55@gmail.com

 Kulturno-povijesni odjel: 044/625-147

juroda@muzej-moslavine.hrFax:044/683-569
E-mail:  mmk@muzej-moslavine.hr

Osnivač: Grad Kutina 

Godina osnutka: 1960.

Vrsta muzeja: opći - zavičajni 

Prostor muzeja: 230 m2 

Sastavni dio muzeja: 

Galerija Muzeja Moslavine 

 

Ravnateljica: Jasmina Uroda Kutlić,  juroda@muzej-moslavine.hr