X
GO

Novosti
Novosti : Etnografska izložba Urodila žuta dunja

  • Naziv izložbe Urodila žuta dunja odabran je po jednom od brojnih dječjih pjevanih kola moslavačkog kraja, pa mi se učinilo zgodnim da i kompletna izložba na kojoj će biti opisani obredi, kola i igre, nositi upravo taj naziv, i ne samo to, naime, drugi naziv za dunju u zagorskim, slovenkim i inim krajevima je kutina, pa eto i to je drugi od razloga davanja imena cjelokupnom projektu, odnosno izložbi.

djeca 1 .jpgdjeca 4.jpg

djeca 2.jpgdjeca 3.jpg

  • Urodila žuta dunja je pjevano, šetano kolo koje su izvodili u mješanom zatvorenom kolu i djevojčice i dječaci, uhvativši se za prednji križ, krečući u lijevu stranu počevši desnom nogom, lagano  prenoseći težinu tijela s jedne noge na drugu. Kolo je vrlo omiljeno za sve niže uzraste, jer se kao rekvizit može koristiti i plod dunja, imitirajući njen rast, branje i spremanje u košare. A budući da je drugi naziv za dunju – kutina,  prihvatljiva je izvedba za obilježavanje njenog dana.

 

  • Izložba  govori o dječjem svijetu tj.od tradicijske dječje odjeće, pomagala i dječjih igračaka kojima su se djeca igrala prije pedesetak i više godina, ali za ovu izložbu ideja vodilja bila je  sakupiti zaboravljene igre, a uz njih su dakle išli i rekviziti od prirodnih materijala nađenih u najbližoj okolici (voćne bobice, ljuske, trave, žirova kapica, orasi, kukuruzivina, zukva-sitak...).

zukva 22.jpg

  • Dakle dječje igre sakupljene su na području Moslavine, hrvatske Posavine i Banovine i bit će objavljene u prigodnom katalogu-knjizi koja nosi isti naziv kao i izložba, a sadržava 96. stranica.

Žetveno kolo.jpg

  • Pomoć pri sakupljanju materijalne i duhovne baštine ovog dijela Hrvatske, vezane za dječji svijet, pomogli su brojni kazivači, ali i pisana i rukopisna građa sporadično objavljivana u pojedinim publikacijama. Istraživanje i sakupljanje traje preko dvadesetak godina, ali intenzivno za ovu izložbu od prošle godine.

 

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

RADNO VRIJEME:

Ponedjeljak-petak: 8 - 14 sati

Subota: prema prethodnoj najavi

Za vrijeme održavanja tematskih izložbi (Galerija Muzeja Moslavine):
svakim radnim danom i subotom 10-13, utorkom i četvrtom i od 17-19 sati

Muzej je zatvoren nedjeljom i državnim blagdanom

CIJENA ULAZNICE:
  • Odrasli: 10 kn
  • Učenici/studenti/umirovljenici: 5 kn
  • djeca do 7 godina/ uz predočenje odgovarajućeg dokumenta - iskaznice : članovi ICOM-a, članovi Hrvatskog muzejskog društva : besplatan ulaz
Adresa: Trg Kralja Tomislava 13, 44320, Kutina

Tajništvo: 044/683-548

Ravnateljica: 044/625-147

juroda@muzej-moslavine.hr

 Arheološki odjel: 044/500-450

adzaja@muzej-moslavine.hr

Etnografski odjel: 044/500-451

smoslavac@muzej-moslavine.hr

 Galerijski odjel: 044/500-452

mladenmitar55@gmail.com

 Kulturno-povijesni odjel: 044/625-147

juroda@muzej-moslavine.hrFax:044/683-569
E-mail:  mmk@muzej-moslavine.hr

Osnivač: Grad Kutina 

Godina osnutka: 1960.

Vrsta muzeja: opći - zavičajni 

Prostor muzeja: 230 m2 

Sastavni dio muzeja: 

Galerija Muzeja Moslavine 

 

Ravnateljica: Jasmina Uroda Kutlić,  juroda@muzej-moslavine.hr