X
GO

Novosti
Novosti : Sveta tri kralja

Tri kralja.jpg Kopija od Zvezdari iz K. Ivanića.jpg

Od 336. godine, kada je kao dan rođenja Isusa Krista prihvaćen 25.12., u Katoličkoj se crkvi 6. siječnja slavi Bogojavljanje. Na taj su dan, kaže Biblija, u Betlehem stigli mudraci s istoka, kako bi se poklonili novoređenom djetetu, budućem kralju Židova. Oni su bili prvi koji su saznali da je Isus rođen u štalici. 6. siječnja Katolička crkva obilježava svetkovinu Bogojavljenja, nazvanu po grčkoj riječi 'Epihaneia'. Misli se na prikazanje Boga. Svoje korijene ta svetkovina ima u egipatskoj Alexandriji, gdje je u noći sa petog na šestog siječnja slavljeno rođenje boga Aiona, boga života u vremenu i vječnosti. Crkva je jednostavno preuzela tu svetkovinu i počela je interpretirati po svom nahođenju.

Trikraljska zvijezda.jpg

 

 

Od božićnih običaja u Moslavini, do Drugog svjetskog rata se održao običaj Tri kralja, Vertepaša, Zvezdara ili S tremi karli...

S tremi krali, je običaj ophodarenja trojice dječaka, ne mlađih od 9 niti, starijih od 14 godina. Od rekvizita nosili su  zvezdu ili betlehem, i to tako da se u staro sito obloženo crvenim papirom umetnula zvijezda, ili na bijeli papir nalijepila sličica s Tri kralja, a na okvir se utaknuo štap. Drugi momak nosio je svetu vodu, a treći cinkušec – malo zvono, te  košaru u koju je skupljao darove.

Pred svakim domom pjevali bi trikraljske pjesme i za to su bili nagrađeni jajima, kolačima, mesom, novcem, a u prijašnje vrijeme i povijesmom lana.

Predvečer, na trikraljski post, 5. siječnja, od običaja treba naglasiti blagoslov vode u crkvi. Tom blagoslovljenom vodom, gospodarica  škropi-posvećuje sve blago, stanje, bunar, žitak i napokon, kuću i ukućane, a sutradan na Sveta Tri Kralja išlo se blagoslivljati i polja, njive i vinograde.

 

 

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

RADNO VRIJEME:

Ponedjeljak-petak: 8 - 14 sati

Subota: prema prethodnoj najavi

Za vrijeme održavanja tematskih izložbi (Galerija Muzeja Moslavine):
svakim radnim danom i subotom 10-13, utorkom i četvrtom i od 17-19 sati

Muzej je zatvoren nedjeljom i državnim blagdanom

CIJENA ULAZNICE:
  • Odrasli: 10 kn
  • Učenici/studenti/umirovljenici: 5 kn
  • djeca do 7 godina/ uz predočenje odgovarajućeg dokumenta - iskaznice : članovi ICOM-a, članovi Hrvatskog muzejskog društva : besplatan ulaz
Adresa: Trg Kralja Tomislava 13, 44320, Kutina

Tajništvo: 044/683-548

Ravnateljica: 044/625-147

juroda@muzej-moslavine.hr

 Arheološki odjel: 044/500-450

adzaja@muzej-moslavine.hr

Etnografski odjel: 044/500-451

smoslavac@muzej-moslavine.hr

 Galerijski odjel: 044/500-452

mladenmitar55@gmail.com

 Kulturno-povijesni odjel: 044/625-147

juroda@muzej-moslavine.hrFax:044/683-569
E-mail:  mmk@muzej-moslavine.hr

Osnivač: Grad Kutina 

Godina osnutka: 1960.

Vrsta muzeja: opći - zavičajni 

Prostor muzeja: 230 m2 

Sastavni dio muzeja: 

Galerija Muzeja Moslavine 

 

Ravnateljica: Jasmina Uroda Kutlić,  juroda@muzej-moslavine.hr