X
GO

Novosti
Novosti : Međunarodni dan muzeja

 

D A V O R I N   R A D I Ć

 

Po drugi put u Galeriji Muzeja Moslavine predstavit će nam se akademski slikar Davorin Radić. Izložba je upriličena povodom Dana muzeja i značajne Vinske manifestacije u Kutini. O Radiću su pisali mnogi naši povjesničari umjetnosti, a izlagao je više puta u zemlji i inozemstvu, slike mu se nalaze u mnogim galerijama i muzejima.  Na izložbi bit će prikazan presjek njegova višegodišnjeg rada (oko pedesetak djela u tehnici ulja, akrilika, akvarela, i kombinirana tehnika) u nekoliko ciklusa (mitološki, vedute Zagreba, autoportreti, nadrealistički krajolik i nama posebno zanimljiv ciklus posvećen bogu vina Backusu.

Kao što je Bela Hamvas napisao Filizofiju vina, tako je slikar Radić naslikao ciklus posvećen mitološkom bogu vina Backusu. Likovno djelo nije samo oblik  već i sadržaj. Slikar se ispovijeda kroz  manifestacije likovnih struktura koje su  refleksija unutarnjih psihograma. U analizi Radićevih radova bitno je promatrati cjelinu i međusobne odnose struktura, kroz boju, gestu, liniju, fakturu, kompoziciju te razne skrivene motive s mnoštvom značenja posebno u magičnom nadrealističkom krajoliku. Razigrani pokreti tijela, teatralni skupovi, mitološki ceremonijali osnova su tematskog ciklusa posvećenog bogu vina Backusu.

Opojna moć kolorita i razuzdana mrlja utkani su u cjelokupan Radićev slikarski stav i postali su prepoznatljiv kontinuitet. Vinski kolorit artikulira preko figuracije do apstraktnog ekspresionizma. Dinamika i vitalitet nisu sami sebi svrha već su prirodno utkani u motiv. Bakus je uvijek u društvu lijepih Radićevih nimfi,  koje vode strasne  razgovore o putenosti, nasladama, čarima i moći vina. Sve vrvi od požude za tjelesnošću koja golica  pohlepu oka. Radićevo oduševljenje  životom, pretače u snažni i  energični  likovni govor. Citirao bih za kraj profesora Danijela Žabčića koji kaže da Radićeve slike podsjećaju nas da slikarstvo postoji, da ono svoj smisao crpi iz života da pritom osjećamo nužnost njihove pojave poradi duhovnog opstanka umjetničke istine.

 

Mladen Mitar, prof.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

RADNO VRIJEME:

Ponedjeljak-petak: 8 - 14 sati

Subota: prema prethodnoj najavi

Za vrijeme održavanja tematskih izložbi (Galerija Muzeja Moslavine):
svakim radnim danom i subotom 10-13, utorkom i četvrtom i od 17-19 sati

Muzej je zatvoren nedjeljom i državnim blagdanom

CIJENA ULAZNICE:
  • Odrasli: 10 kn
  • Učenici/studenti/umirovljenici: 5 kn
  • djeca do 7 godina/ uz predočenje odgovarajućeg dokumenta - iskaznice : članovi ICOM-a, članovi Hrvatskog muzejskog društva : besplatan ulaz
Adresa: Trg Kralja Tomislava 13, 44320, Kutina

Tajništvo: 044/683-548

Ravnateljica: 044/625-147

juroda@muzej-moslavine.hr

 Arheološki odjel: 044/500-450

adzaja@muzej-moslavine.hr

Etnografski odjel: 044/500-451

smoslavac@muzej-moslavine.hr

 Galerijski odjel: 044/500-452

mladenmitar55@gmail.com

 Kulturno-povijesni odjel: 044/625-147

juroda@muzej-moslavine.hrFax:044/683-569
E-mail:  mmk@muzej-moslavine.hr

Osnivač: Grad Kutina 

Godina osnutka: 1960.

Vrsta muzeja: opći - zavičajni 

Prostor muzeja: 230 m2 

Sastavni dio muzeja: 

Galerija Muzeja Moslavine 

 

Ravnateljica: Jasmina Uroda Kutlić,  juroda@muzej-moslavine.hr