X
GO

Novosti
Novosti : Uskršnji stol

Uskršnji stol

 

Osim bogato ispisanih pisanica značajnu ulogu na blagdanskom ukrsnom stolu ima i ostalo svetenje, tj.uskršna pogača tkz. Svetečna hlebovina, a tu su neizostavni jaja i suho meso: šunka, kobasice i slanina. Spomenutim jestvinama doda se luk purjak, sol, hren i vino pa se sve prije uskršnjeg objeda posloži u pletenu košaru ili korpu, ili novije vrijeme ceker, pokriju vezenim ručnikom i nadstoljnjakom i nose ili ako je župska crkva dalje, voze onamo na blagoslov. Svetenje se jede na prvi i drugi dan Vuzema kao prvi dnevni obrok. Ostali su obroci svečani i obilni, ali nemaju zasebnog uskrsnog značenja..

Uskrsni stol.jpg

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine