X
GO

Novosti
Novosti : Sjećanje na muzejskog djelatnika Ivana Milata

Ivan Milat rođen 1922. u Blatu na Korčuli, poslije osnovne i srednje škole dolazi u Zagreb i upisuje se na Akademiju likovnih umjetnosti gdje studira kiparstvo u klasi profesora Vanje Radauša i Frane Kršinića. No, obolijeva od išijasa kao posljedice rata, te napušta kiparstvo na četvrtoj godini. Nastavlja studirati slikarstvo koje će 1951. godine diplomirati u klasi prof. Otona Postružnika. Poslije akademije radio je kao pedagog u Puli,  Županji i na koncu u Kutini, gdje se i doselio 1960.godine.

Likovni kritičar Juraj Baldani o stvaralaštvu Ivana Milata je napisao: "Spontanost kreacije, iskrenost u doživljaju i vještina u izvedbi elementi su što karakteriziraju to stvaralaštvo, koje nikada nije prekinulo izravnu vezu sa svojim impulsima i nadahnućima, sa prirodom i ljudima što ga okružuju. Ugrađujući svoju umjetnost u život, Ivan Milat je iz svakodnevnog crpio saznanja, u jednostavnosti nalazio istinu, a kroz emocije težio ljepoti. Bio je i ostao slikar stvarnosti prostora i vremena u kojem živi."A slikar op-arta i novih tendencija Miroslav Šutej o Milatovim portretima: „Opažamo da je zaokupljen potrebom za prikazivanjem trenutnog osjećaja, konkretizirajući dječju nesputanu intimnost, uzimajući teme koje ga svojom prirodnošću prisiljavaju da se prema njima postavi direktno, a jednostavnost događanja daje svježinu crtežima. Rađeni u dahu, crtež za crtežom, obuzeti koliko modelom, toliko tehnikom i izrazom, ovi crteži zrače šarmantnošću trenutka neuhvatljivog dječjeg svijeta."

Iako rođeni Dalmatinac, Milata ćemo pamtimo kao kroničara Kutine koji je sve promjene našega grada izražavao svojom umjetnošću, a ne smijemo zaboraviti da je bio i glazbeni pedagog, profesor koji je odgojio mnoge generacije Kutinčana. A ne pamtimo ga samo po njegovim djelima, crtežima, portretima, skulpturama…nego, prije svega kao humanistu koji je svoja djela često darivao imajući osjećaja kada to treba učiniti, u čemu je zasjenio mnoge.

 

Izlagao je na mnogobrojnim izložbama, skupnim, samostalnim i humanitarnim.

Milat je  svojim  djelima na području likovne umjetnosti i kulture svjedočio više od pedeset godina i  kao  bivši djelatnik Muzeja Moslavine darovao je značajna svoja djela (crteže, akvarele, ulja, skulpture). Zalagao se da se i djela mnogih hrvatskih  slikara 20 st. nađu u fundus Galerije.

 

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Od brojnih samostalnih i skupnih  izložbi koje su do sada održane tri su najznačajnije:Kutina 1982., «60 godina života i 30 godina rada»;

Kutina «Retrospektiva (1952. – 2002.)»,

Kutina 2007. «55. godina crteža «Nula dies  linea».

M-9.jpgM-7.jpgM-10.jpg

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

RADNO VRIJEME:

Ponedjeljak-petak: 8 - 14 sati

Subota: prema prethodnoj najavi

Za vrijeme održavanja tematskih izložbi (Galerija Muzeja Moslavine):
svakim radnim danom i subotom 10-13, utorkom i četvrtom i od 17-19 sati

Muzej je zatvoren nedjeljom i državnim blagdanom

CIJENA ULAZNICE:
  • Odrasli: 10 kn
  • Učenici/studenti/umirovljenici: 5 kn
  • djeca do 7 godina/ uz predočenje odgovarajućeg dokumenta - iskaznice : članovi ICOM-a, članovi Hrvatskog muzejskog društva : besplatan ulaz
Adresa: Trg Kralja Tomislava 13, 44320, Kutina

Tajništvo: 044/683-548

Ravnateljica: 044/625-147

juroda@muzej-moslavine.hr

 Arheološki odjel: 044/500-450

adzaja@muzej-moslavine.hr

Etnografski odjel: 044/500-451

smoslavac@muzej-moslavine.hr

 Galerijski odjel: 044/500-452

mladenmitar55@gmail.com

 Kulturno-povijesni odjel: 044/625-147

juroda@muzej-moslavine.hrFax:044/683-569
E-mail:  mmk@muzej-moslavine.hr

Osnivač: Grad Kutina 

Godina osnutka: 1960.

Vrsta muzeja: opći - zavičajni 

Prostor muzeja: 230 m2 

Sastavni dio muzeja: 

Galerija Muzeja Moslavine 

 

Ravnateljica: Jasmina Uroda Kutlić,  juroda@muzej-moslavine.hr