X
GO

Novosti
Novosti : Izložba suvremenih čeških umjetnika

2.cesi.jpg

Ususret čeških žetvenih svečanosti - Dožinke

 

Žetvene svečanosti - Dožinke - najveća su manifestacija hrvatskih Čeha. Održavaju se svake druge godine u drugom mjestu uz sudjelovanje svih društava "Čeških beseda" u Hrvatskoj. Ta proslava završetka žetve kojom žeteoci izražavaju radost zbog spremanja ljetine vjerojatno nije izvorni običaj. Prvi put Dožinke su održane 1925. godine u Daruvaru gdje su nacionalno osviješteni češki domoljubi nastojali među svojim zemljacima promicati češke narodne nošnje, plesove i običaje. U početku su Dožinke imale i sokolske vježbe, a danas je to dvodnevna manifestacija s nizom događaja, izložaba i bogatim folklornim programom. Najatraktivniji je nedjeljni žetveni mimohod žitom bogato okićenih alegorijskih kola s prikazima postupka dobivanja kruha za koji se društva "Češka beseda" pripremaju tjednima unaprijed.
Prošlogodišnje Dožinke održane su u Daruvaru, dok ove 2016. održavaju se u Međuriću i Kutini. Ususret Dožinkama u Galeriji Muzeja Moslavine otvara se i izložba suvremenih čeških umjetnika.

Slavica Moslavac

 

Češko moderno slikarstvo

Mnogo je hrvatskih velikana koji su u Češkoj u Pragu ostavili trag od umjetnika Vlahe Bukovca, znanstvenika Andrije Mohorovičića do raznih političkih, športskih, a kasnije i filmskih osoba. Umjetnost je oduvijek bila most kultura među narodima u ovom slučaju češkog i hrvatskog. Svijet je postao „globalno selo“ pa tako i umjetnost. Ta kulturna globalizacija ima lice i naličje.  Danas su nacionalne manjine graditelji prijateljstva među narodima. Tako je i ova izložba organizirana kao plod suradnje češkog društva Jednota iz Daruvara i kutinskog Muzeja Moslavine. Bogatstvo ove manifestacije je u raznovrsnosti  medijskih stilskih izričaja te generacijskih razlika.  Slikari su bez  predloženog  tematskog imperativa  pokazali  slobodu izbora koja se kreće od krajolika, portreta do veduta. Stilski raspon se kreće u duhu impresionizma pa do apstraktnog ekspresionizma. Izloženo je tridesetak djela moderne češke umjetnosti, a među njima se nalaze i poznati češki umjetnici koji su izlagali širom svijeta. Češki moderni slikari pokazuju širok raspon korištenja likovnih medija i kolorističkog bogatstva do lirske apstrakcije i analitičkog slikarstva. Poput događanja u zrcalu, ogledaju se dva svijeta, vanjski i unutarnji, a vezu tih dvaju svjetova prepoznajemo kroz vrijednosti izražavanja u umjetnosti, oni su zapravo uzročno-posljedični sa svim društvenim i osobnim implikacijama..

Mladen Mitar

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

RADNO VRIJEME:

Ponedjeljak-petak: 8 - 14 sati

Subota: prema prethodnoj najavi

Za vrijeme održavanja tematskih izložbi (Galerija Muzeja Moslavine):
svakim radnim danom i subotom 10-13, utorkom i četvrtom i od 17-19 sati

Muzej je zatvoren nedjeljom i državnim blagdanom

CIJENA ULAZNICE:
  • Odrasli: 10 kn
  • Učenici/studenti/umirovljenici: 5 kn
  • djeca do 7 godina/ uz predočenje odgovarajućeg dokumenta - iskaznice : članovi ICOM-a, članovi Hrvatskog muzejskog društva : besplatan ulaz
Adresa: Trg Kralja Tomislava 13, 44320, Kutina

Tajništvo: 044/683-548

Ravnateljica: 044/625-147

juroda@muzej-moslavine.hr

 Arheološki odjel: 044/500-450

adzaja@muzej-moslavine.hr

Etnografski odjel: 044/500-451

smoslavac@muzej-moslavine.hr

 Galerijski odjel: 044/500-452

mladenmitar55@gmail.com

 Kulturno-povijesni odjel: 044/625-147

juroda@muzej-moslavine.hrFax:044/683-569
E-mail:  mmk@muzej-moslavine.hr

Osnivač: Grad Kutina 

Godina osnutka: 1960.

Vrsta muzeja: opći - zavičajni 

Prostor muzeja: 230 m2 

Sastavni dio muzeja: 

Galerija Muzeja Moslavine 

 

Ravnateljica: Jasmina Uroda Kutlić,  juroda@muzej-moslavine.hr