X
GO

Novosti
Novosti : Revija obiteljskog nasljeđa

Organizator: Folklorni ansamb Insula Ivanich

Vrijeme: 24.5.2014. u 19,00 sati

Mjesto: POU u Ivanić Gradu

Kordinatorica: Željka Jambrešić

Umjetnička savjetnica: Slavica Moslavac

Naziv revije: Poznaju se koje se šminkaju

 

 

U Pučkom otvorenom učilištu u Ivanić Gradu, 24. 5. 2014. od 19,00 sati bit će  prvi put  održana revija narodnih nošnji pod nazivom „Poznaju se koje se šminkaju“. Predstavit će se obitelji koje njeguju tradicijsku baštinu svoga kraja ili šireg zavičaja, i prezentirat će svoje nasljeđeno blago kroz nekoliko generacija.

Posjetitelji u velikoj dvorani imat će  prigodu vidjeti raznovrsnost ruha, stalešku pripadnost, imovinsko stanje nositelja, ljubav i očuvanost baštine.

 

 Slovačka nošnja iz Međurića i Lipovljana.jpg

Na brojnim priredbama takvog tradicijskog izričaja kao što su Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, Lidas u Pleternici, Mladost i ljepota Slavonije u Starim Mikanovcima, izbor baje u Koški, Izbor najoriginalnije snehe i beračice u Voloderu, Beravcima, Slavonskom Brodu i drugdje, pokazuje se i odabire njegovano i dobro očuvano, te za tu prigodu pomno odabrano tradicijsko ruho, naslijeđeno od baka i djedova, a po prvi put bogatstvo moslavačko-posavskog kolorita i veza na tradicijskom ruhu bit će predstavljeno i u Ivanić Gradu.

 

Nositelji folklornog kostima ponosno se vladaju u njima, znalački do u tančina objašnjavaju nazive pojedinih dijelova, tehnike izrade tkanja i vezenja, značenje i ulogu boja i ornamenata, posebnost oglavlja, prigode uz koje se nosi, te vrijednost i magijsku ulogu nakita.

Uz pomno odabrani kostim žene i djevojke nose i razne ukrasne i uporabne predmete te druga sitna pomagala. Za odlazak u crkvu u rukama nose molitvenik i krunicu, razne ćilimčiće-podmetače za klecala;  cvijet, maramicu i torbicu.

Muškarci za izbore često se kite  svatovskim ručnicima prebačenim preko jednog ili oba ramena, u ruci drže čuture ili barilce za vino i rakiju, kepčije (pastirske čaše), preko ramena prebačene platnene ili kožne torbe, bičeve, izrezbarene štapove ili druge pastirske batine, nadžake i dr. Šešire i druga pokrivala glave, muškarci su često ukrašavali cvijećem, zelenilom, perjem, žitnim klasjem, a djevojke se kite suhim i živim sezonskim cvijećem.

 

Na ovoj priredbi neće se ocijenjivati najoriginalnija, niti najljepša nositeljica ili nositelj, već najbrojnija porodica – kao čuvarica tradicijskog ruha, zatim najmlađi i najstaiji učesnik, a dolaze iz Volodera, Gornje Jelenske, Topolje, Kutine, Međurića, Ivanić Grada, Kloštar Ivanića  i Dubrovčaka Lijevog..

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

RADNO VRIJEME:

Ponedjeljak-petak: 8 - 14 sati

Subota: prema prethodnoj najavi

Za vrijeme održavanja tematskih izložbi (Galerija Muzeja Moslavine):
svakim radnim danom i subotom 10-13, utorkom i četvrtom i od 17-19 sati

Muzej je zatvoren nedjeljom i državnim blagdanom

CIJENA ULAZNICE:
  • Odrasli: 10 kn
  • Učenici/studenti/umirovljenici: 5 kn
  • djeca do 7 godina/ uz predočenje odgovarajućeg dokumenta - iskaznice : članovi ICOM-a, članovi Hrvatskog muzejskog društva : besplatan ulaz
Adresa: Trg Kralja Tomislava 13, 44320, Kutina

Tajništvo: 044/683-548

Ravnateljica: 044/625-147

juroda@muzej-moslavine.hr

 Arheološki odjel: 044/500-450

adzaja@muzej-moslavine.hr

Etnografski odjel: 044/500-451

smoslavac@muzej-moslavine.hr

 Galerijski odjel: 044/500-452

mladenmitar55@gmail.com

 Kulturno-povijesni odjel: 044/625-147

juroda@muzej-moslavine.hrFax:044/683-569
E-mail:  mmk@muzej-moslavine.hr

Osnivač: Grad Kutina 

Godina osnutka: 1960.

Vrsta muzeja: opći - zavičajni 

Prostor muzeja: 230 m2 

Sastavni dio muzeja: 

Galerija Muzeja Moslavine 

 

Ravnateljica: Jasmina Uroda Kutlić,  juroda@muzej-moslavine.hr