X
GO

Novosti
Novosti : Najljepši je crven cvijet

Najljepši je crven cvijet

Izložba i katalog pod nazivom „Najljepši je crven cvijet“ govori o ljubavi, o ljubavi kao daru koja je iskazana u običajima za valentinovo, u darivanju licitarskih srca donošenjih sa proštenja i drugih pučkih proslava, kao i mladenačkim zapisima iza korica leksikona i spomenara nastalih tijekom 19. i 20. stoljeća, osobito u osnovnoškolskom i srednjoškloskom periodu, kada se rađaju i prve simpatije i ljubavi. Spomenari  kao čuvari uspomena na zajedničke školske dane  bili su jako popularni kod djevojčica i djevojaka, mada su se u njih upisivali i dječaci i momci, ali oni nisu bili vlasnici spomenara ili su bili vrlo rijetki. Za spomenare kao i leksikone, bile su odabrane najljepše bilježnice, često s tvrdim koricama, dekorirane. Spomenari su bili svojevrsni albumi prijateljstva, draga uspomena, a danas su poetika prošlosti, knjižice nad kojima se raznježi srce, otopi duša i zasuzi oko. One malo kreativnije vlasnice pravile su spomenare u vidu harmonike, pa kad si ih otvaro i čitao, oni su se razvlače kao harmonika. Osnovna karakteristika spomenara bila je izražavanje naklonosti, ljubavi i prijateljstva stihovima i crtežima. I oni su kao što i stih kaže: Mada na svijetu postoji mnogo lijepih stvari, al´su ipak najljepši djački spomenari. Jer u njih se zapiše kako je u školi, 'ko se sa kim druži i 'ko koga voli.

Na izložbi će biti predstavljeno preko stotinu spomenara iz raznih krajeva Hrvatske i bivše Austo-Ugarske monarhije, nastalih krajem 19. pa sve do 90-tih godina 20. stoljeća, pisanih krasopisom u tušu, olovci, oslikavani drvenim i masnim bojicama, akvarelom i flomasterima. Ukrašavani suhim cvijećem, djetelinom i drugim sretnim znakovljem. A pisani su na: hrvatskom, njemačkom, mađarskom i srpskom jeziku.

Uz spomenare bić će još predstavljeno mnogo osobnih stvari vlasnika spomenara ili iz fundusa Muzeja kao što su: kutijice, rezači papira, tintarnice, guščja pera, lule, ogledala, pisaći stol, stolne lampe, lepeze, licitarska srca, buketići cvijeća...

Izložba se sastoji od originalnih predmeta ali i panoa na kojima je tekstualno i fotorgarfski predstavljena tema o ljubavi.

Izložbu prati bogato ilustrirani katalog, a bit će i suvenira od licitarskih izrađevina, torbica, do fotografiranja na oslikanoj podlozi u obliku srca. U svečanom programu otvorenja sudjeluju i članovi KUD-a Ivaničice iz Kutine, koji će recitirati stihove iz spomenara.

 Slavica Moslavac

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

RADNO VRIJEME:

Ponedjeljak-petak: 8 - 14 sati

Subota: prema prethodnoj najavi

Za vrijeme održavanja tematskih izložbi (Galerija Muzeja Moslavine):
svakim radnim danom i subotom 10-13, utorkom i četvrtom i od 17-19 sati

Muzej je zatvoren nedjeljom i državnim blagdanom

CIJENA ULAZNICE:
  • Odrasli: 10 kn
  • Učenici/studenti/umirovljenici: 5 kn
  • djeca do 7 godina/ uz predočenje odgovarajućeg dokumenta - iskaznice : članovi ICOM-a, članovi Hrvatskog muzejskog društva : besplatan ulaz
Adresa: Trg Kralja Tomislava 13, 44320, Kutina

Tajništvo: 044/683-548

Ravnateljica: 044/625-147

juroda@muzej-moslavine.hr

 Arheološki odjel: 044/500-450

adzaja@muzej-moslavine.hr

Etnografski odjel: 044/500-451

smoslavac@muzej-moslavine.hr

 Galerijski odjel: 044/500-452

mladenmitar55@gmail.com

 Kulturno-povijesni odjel: 044/625-147

juroda@muzej-moslavine.hrFax:044/683-569
E-mail:  mmk@muzej-moslavine.hr

Osnivač: Grad Kutina 

Godina osnutka: 1960.

Vrsta muzeja: opći - zavičajni 

Prostor muzeja: 230 m2 

Sastavni dio muzeja: 

Galerija Muzeja Moslavine 

 

Ravnateljica: Jasmina Uroda Kutlić,  juroda@muzej-moslavine.hr