Prezentacija starih fotografskih tehnika Mokri kolodij i Van dajk

Prezentacija starih fotografskih tehnika Mokri kolodij i Van dajk

Centar za stare fotografske tehnike “ Atelier Siscia “

Predavač : Miroslav Arbutina – Arbe, voditelj

Centar za stare fotografske tehnike “Atelier Siscia“

Vrijeme i mjesto: 26.04.2023.g. u 18.00 sati, Galerija Muzeja Moslavine Kutina

Umijeće izrade fotografija tehnikama povijesnih fotografskih procesa spoj je tehnike fotografiranja i umjetnosti. U Hrvatskoj se njeguje kao živa baština na području Siska u sklopu Foto kluba Siscia obscura te je jednistveno umijeće na prostoru čitave Hrvatske a i jedan od vrlo rijetkih u čitavoj Europi.

Umijeće izrade fotografija tehnikama povijesnih fotografskih procesa u Sisku prenosi Foto klub Siscia obscura – Centar za stare fotografske tehnike “ Atelier Siscia“ od 2014 g. radionicama i izložbama koje provodi Miroslav Arbutina. Prenošenje umijeća starih fotografskih procesa važno je i za očuvanje fotografske baštine, stoga foto klub surađuje s muzejskim i arhivskim institucijama na očuvanju zbirki i tehnika na temelju kojih su fotografije nastale. To je ujedno i temelj za očuvanje bogate fotografske baštine u muzejima i arhivima stoga je ovo umijeće vrijedna nematerijalna baština na prostoru republike Hrvatske kao takvo upisano 2018 g. u Registar nematerijalne baštine Republike Hrvatske.

Tehnike koje će se prezentirati:

1. Mokri kolodij

Kolodijski postupak je izumljen 1851.g. , prvi ga je obznanio Frederick Scott Archer. Kolodijski postupak, uglavnom sinonim za “kolodijski mokri postupak ploče”, zahtijeva da se fotografski materijal obloži, senzibilizira, eksponira i razvije unutar raspona od otprilike petnaest minuta, što zahtijeva prijenosnu tamnu komoru za korištenje na terenu. Kolodij se obično koristi u mokrom obliku, ali se može koristiti i u suhom obliku, po cijenu znatno produljenog vremena izlaganja. Produženo vrijeme ekspozicije učinilo je suhu formu neprikladnom za uobičajeni portretni rad većine profesionalnih fotografa 19. stoljeća. Korištenje suhog oblika stoga je uglavnom bilo ograničeno na pejzažnu fotografiju i druge posebne primjene gdje su vremena duge minute ekspozicije bila podnošljiva.

2. Vandajk fotografska tehnika

Van Dyke brown je proces tiskanja nazvan po Anthonyju van Dycku flamanskom slikaru. To uključuje premazivanje platna željeznim amonijevim citratom, vinskom kiselinom i srebrnim nitratom, zatim izlaganje ultraljubičastom svjetlu. Platno se može prati vodom i fiksiru kako bi otopine ostale postojane. Stvorena slika ima smeđu boju i kada je dovršena i za razliku od drugih metoda ispisa, ne zahtijeva tamnu komoru. Van Dykeov smeđi postupak patentirali su Arndt i Troost u Njemačkoj 1895. godine. Izvorno se nazivao različitim imenima, kao što su sepia print ili smeđi print.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
CroatianEnglish