X
GO
Istraživanja

Milka Trnina-hrvatski slavuj

post img
13.9.2016.

U malom moslavačkom mjestu Vezišće, nedaleko od Ivanić-Grada, rođena je 19. prosinca 1863. Milka Trnina (u svijetu poznatija kao Ternina), najveća hrvatska operna umjetnica i jedna od najvećih u cijeloj povijesti opere.

Saznajte više

Božićni običaji

post img
13.9.2016.

Božić (deminutiv od imenice Bog, «mali bog») najradosniji je kršćanski blagdan, kojim se slavi rođenje Isusa Krista, Bogočovjeka i Spasitelja u ljudskom liku, od Blažene Djevice Marije u Betlehemu.

Saznajte više

Djevojačko češljanje i nakit

post img
13.9.2016.

Po običaju iz duboke starine djevojke i žene njegovale su dugu kosu, oblikovale je na razne načine te zaštićivale raznim pokrivalima tek u kasnijoj životnoj dobi.

Saznajte više

Istraživanje tradicijskog ruha Moslavine, hrvatske Posavine, Bilogore i Banovine

post img
13.9.2016.

Pod nazivom narodna nošnja podrazumijevamo starinsko žensko i muško ruho iz ranijih povijesnih razdoblja, koje je do polovice prošlog stoljeća svakodnevno upotrebljavao narod u pojedinim seoskim sredinama.

Saznajte više

Rimski kompleks Ciglenice Osekovo

post img
13.9.2016.

Arheološka istraživanja na rimskom kompleksu Ciglenice u Osekovu započela su preliminarnim radovima godine 1996. u kojima su sudjelovali učenici Osnovne škole Popovača i kutinskih srednjih škola (uglavnom Gimnazije).

Saznajte više

Kutinska lipa, Kutina

post img
13.9.2016.

Arheološki lokalitet iz rimskog razdoblja Kutinska lipa u Kutini poznato je još s kraja XIX. stoljeća. Naime godine 1892. izvršena su pokusna arheološka istraživanja na dosta velikom prostoru, koji su mještani zvali Crkvište ili Fratrica.

Saznajte više
Djelatnosti
Edukativna djelatnostEdukativna djelatnost

Edukativna djelatnost

IstraživanjaIstraživanja

Istraživanja

Izdavačka djelatnostIzdavačka djelatnost

Izdavačka djelatnost

Izložbena djelatnostIzložbena djelatnost

Izložbena djelatnost

Radionice i predavanjaRadionice i predavanja

Radionice i predavanja