X
GO
Istraživanja
Istraživanja: Kutinska lipa, Kutina 13.9.2016.
Tags: -

Arheološki lokalitet iz rimskog razdoblja Kutinska lipa u Kutini poznato je još s kraja XIX. stoljeća. Naime godine 1892. izvršena su pokusna arheološka istraživanja na dosta velikom prostoru, koji su mještani zvali Crkvište ili Fratrica.
Arheološki lokalitet iz rimskog razdoblja Kutinska lipa u Kutini poznato je još s kraja XIX. stoljeća. Naime godine 1892. izvršena su pokusna arheološka istraživanja na dosta velikom prostoru, koji su mještani zvali Crkvište ili Fratrica. Istraživanja je izvršio povjerenik tadašnjeg zagrebačkog Narodnog muzeja (danas Arheološkog), kutinski geometar D. Teodorčević. Nešto pronađenog pokretnog arheološkog materijala odaslan je u Zagreb, a od toga je poznat brončani ukras rimskih kola u obliku figure crnca. Tada je rečeno da bi na ovom mjestu mogli postojati ostaci «pravog rimskog grada». S tim u vezi zanimljiva je natuknica Ivana Kukuljevića Sakcinskog u djelu «Panonija rimska» iz 1873. g., gdje kaže da bi ostatke rimskog naselja Varianis, između ostalog, mogli tražiti u Kutini. Od tada pa do kraja XX. stoljeća nalazište na Kutinskoj lipi pušteno je propadanju, a osobito je nepovoljna činjenica da je gotovo čitavo područje urbanizirano. Prilikom kopanja temelja za kuće na nekim je parcelama pronađen arheološki materijal, koji su vlasnici poklonili Muzeju Moslavine (obitelji: Sopina, Bohatka i Cerovečki).
Arheološka istraživanja na ovom lokalitetu započela su godine 2004. geofizičkim mjerenjima na oranici B. Belaka i otvaranjem dvije probne sonde na oranici S. Kožić. Slijedeće 2005.g. grad Kutina je otkupio jednu parcelu na kojoj su započela sustavna arheološka istraživanja s perspektivom konzervacije pronađenih čvrstih struktura, koje bi ostale «in situ» i bile prezentirane u turističkoj ponudi.
Pored ostataka arhitekture, na lokalitetu Kutinska lipa pronađen je i raznolik pokretni arheološki materijal. Osobito su brojni elementi unutrašnjeg uređenja prostora: ukrasne podne opeke i dijelovi mozaičke podnice.

   

  


Djelatnosti
Edukativna djelatnostEdukativna djelatnost

Edukativna djelatnost

IstraživanjaIstraživanja

Istraživanja

Izdavačka djelatnostIzdavačka djelatnost

Izdavačka djelatnost

Izložbena djelatnostIzložbena djelatnost

Izložbena djelatnost

Radionice i predavanjaRadionice i predavanja

Radionice i predavanja