X
GO
Istraživanja
Istraživanja: Rimski kompleks Ciglenice Osekovo 13.9.2016.
Tags: -

Arheološka istraživanja na rimskom kompleksu Ciglenice u Osekovu započela su preliminarnim radovima godine 1996. u kojima su sudjelovali učenici Osnovne škole Popovača i kutinskih srednjih škola (uglavnom Gimnazije).
Arheološka istraživanja na rimskom kompleksu Ciglenice u Osekovu započela su preliminarnim radovima godine 1996. u kojima su sudjelovali učenici Osnovne škole Popovača i kutinskih srednjih škola (uglavnom Gimnazije). Budući da su otkriveni ostaci čvrstih podzemnih struktura, istraživanja su prerasla u sustavna i još uvijek traju. Vršena su u dva istražna bloka: u prvom su istraženi temelji jednog, po svemu sudeći stambenog objekta, sa svim elementima bolje opremljenog prostora, koji su zbog devastacije čitavog lokaliteta nađeni bliže ili dalje samim temeljima (ulomci opeke, krovnog pokrova, žbuke, stupova i kapitela, sitni željezni predmeti kao dijelovi arhitekture). Sam objekt imao je 11 prostorija (od toga 2 manja apsidalna prostora) s pripadajućim kanalizacijskim odvodom (dužine cca 25 m.) i otvorenim trijemom okrenutim jugu. U drugom istražnom bloku otkriven je dio rastera temelja drugog objekta u kompleksu, koji je između ostalog imao i hipokaust – neku vrstu centralnog grijanja kupaoničkog prostora). U ovom dijelu sačuvano je znatno manje ostataka čvrstih struktura, no istraživanja još nisu privedena kraju.

 

    

 

Nakon završetka istraživanja u prvom istražnom bloku pristupilo se konzervatorskim radovima kako bi taj dio kompleksa mogao ostati «in situ» i prezentirati se u edukativne i turističke svrhe. Nakon ugradnje drenažnog sustava, temelji su učvršćeni najsuvremenijim vezivnim materijalima, a unutrašnjost «prostorija» ispunjena šljunkom. Na ovom dijelu slijedi izgradnja zaštitne ograde, zaštitna arheološka istraživanja i uređenje prostora unutar ograde, a u drugom istražnom bloku bi također trebalo nastaviti arheološka istraživanja.

 

  


Djelatnosti
Edukativna djelatnostEdukativna djelatnost

Edukativna djelatnost

IstraživanjaIstraživanja

Istraživanja

Izdavačka djelatnostIzdavačka djelatnost

Izdavačka djelatnost

Izložbena djelatnostIzložbena djelatnost

Izložbena djelatnost

Radionice i predavanjaRadionice i predavanja

Radionice i predavanja