X
GO
Istraživanja
Istraživanja: Božićni običaji 13.9.2016.
Tags: -

Božić (deminutiv od imenice Bog, «mali bog») najradosniji je kršćanski blagdan, kojim se slavi rođenje Isusa Krista, Bogočovjeka i Spasitelja u ljudskom liku, od Blažene Djevice Marije u Betlehemu.

 

Božić (deminutiv od imenice Bog, «mali bog») najradosniji je kršćanski blagdan, kojim se slavi rođenje Isusa Krista, Bogočovjeka i Spasitelja u ljudskom liku, od Blažene Djevice Marije u Betlehemu. Slavi se u seoskim i gradskim sredinama 25. prosinca, premda datum nije povijesno zajamčen, ipak prvi trag svetkovanju Božića susrećemo sredinom 4. stoljeća u Rimu.
U starom kršćanskom svijetu, pa i u nas, ima u božićnim običajima i pjesmama, tj. u njihovoj biblijskoj fabuli ili simbolici, još dosta sačuvanih elemenata u kojima se kriju ili zameci ili ostaci božićnih igara: koledarski običaji s prigodnim pjesmama, kićenje jaslica, drvca i zelenila, prostiranje slame po kući, spravljanje blagdanskih jela kao i čestitari u duhu narodne tradicije. Čestitari su isključivo bili muškarci, različite socijalne pripadnosti i životne dobi, koji su pjevajući obilazili selo, zaustavljali se pred svakom kućom, čestitali kućedomaćinu, a za uzvrat bili darivani. Uz običaj darivanja bilo je uobičajeno izreći određenu formulu, svojevrsnu čestitku, želju za dobrobit i blagostanje u idućem razdoblju.
U tradiciji kršćanstva od davnina su se uz blagovanje Božića pjevale prigodne božićne pjesme na narodnom jeziku. Neke hrvatske pučko crkvene pjesme idu među najstarije primjere hrvatskog stihotvorstva, od kojih je, svakako, najpopularnija Narodil nam se kralj nebeski.


Djelatnosti
Edukativna djelatnostEdukativna djelatnost

Edukativna djelatnost

IstraživanjaIstraživanja

Istraživanja

Izdavačka djelatnostIzdavačka djelatnost

Izdavačka djelatnost

Izložbena djelatnostIzložbena djelatnost

Izložbena djelatnost

Radionice i predavanjaRadionice i predavanja

Radionice i predavanja