X
GO
Radionice i predavanja
Radionice i predavanja: 13. SEMINAR FOLKLORA PANONSKE ZONE U VINKOVCIMA 13.9.2016.
Tags: -

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog poglavarstva Vinkovci, a u organizaciji Kulturnog centra Gatalinka, u Hotelu Slavonija u Vinkovcima održava se od 24. 8. do 30. 8. 2008. 13. SEMINAR FOLKLORA PANONSKE ZONE.
Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog poglavarstva Vinkovci, a u organizaciji Kulturnog centra Gatalinka, u Hotelu Slavonija u Vinkovcima održava se od 24. 8. do 30. 8. 2008. 13. SEMINAR FOLKLORA PANONSKE ZONE.
Polaznici seminara imaju prigodu učiti brojne trzalačke instrumente (bisernica, A-brač, E-brač, svirač čela, svirač E-buragije, berdaš), kao i sviranje na puhačkim instrumentima: gajde, dude, jedinka, dvojnice, okarina...
Na seminaru će se učiti pjesme i plesovi cijelog panonskog areala, predavačica (od 24. 8. do 28. 8. 2008.) za teorijski - narodne nošnje, običaji, vjerovanja, glazbeni instrumenti...), kao i praktični dio za područje Turopolja, hrvatske Posavine, južne Moslavine, Bilogore i zapadne Slavonije je S. Moslavac, a korepetitor na bisernici, tamburi samici, jedinki, dudama i dvojnicama je L. Moslavac koja će ujedno i održati predavanje: «Ja u kolu dika pokraj mene».
Osim plesa za odrasle, posebne skupine polaznika upoznat će se sa običajima i igrama djece.
Prigodom predstavljanja posavskih plesova, osim izvornih kazivača iz Zaklepice, plesni dio predstavit će i članovi KUD-a «Ogranak seljačke sloge» iz Posavskih Brega.
Na seminaru će se promovirati i knjige:
Slavice i Lane Moslavac: Kad zasvira lane moje i Slavice Moslavac: Radosna je pjesma naša.

 

Na Zimskoj školi hrvatskog folklora održanoj od 3.-14. siječnja 2008. u Crikvenici, predstavljene su i knjige "Kad zasvira lane moje" i "Radosna je pjesma naša", autorica Slavice i Lane Moslavac. Promotori su bili ugledni predavači škole i to Željko Bradić, prof. i Andrija Ivančan, dipl. etnolog i voditelj škole. U glazbenom dijelu programa nastupali su: Lana Moslavac na jedinki ili frulici, grupa Vilingora na čelu s Stjepanom Večkovićem, pjevačka skupina škole "Moslavčice" koje su otpjevale dvije pjesme i to: Gon goveda Maro moja i Sejala sam lena uz pratnju Lane na tamburi samici, te na kraju tamburaški orkestar škole pod vodstvom Dražena Šoića.

Na izloži "Tradicijska oglavlja..." predstavljene u Galeriji u Novskoj, originalna oglavlja iz novljanskog i kloštranskog kraja predstavili su, uz stručno obrazloženje i članovi KUD-ova "Šubić" iz Novske i "Kloštar" iz Kloštar Ivanića.

 

Demonstratori na etno predavanju u Kutini prigodom posjeta i predavanja za etnologe s Filozofskog fakulteta iz Zagreba,na čelu s prof. dr. sc. Tihanom Petrović
Kustosi muzeja često održavaju predavanja vezana za projekte Muzeja Moslavine i kulturnu baštinu regije.
Muzej ugošćuje predavače i organizira predavanja o kulturnoj baštini Kutine i Moslavine.
Slavica Moslavac, predavanja o narodnim nošnjama, običajima, vjerovanjima Hrvatske Posavine i Moslavine i plesovima Moslavine i Bilogore na Zimskoj školi hrvatskog folklora u Crikvenici, 2004.
Slavica Moslavac, predavanje na 9. seminaru Panonske zone o tradicijskoj kulturi Moslavine, Hrvatske Posavine, Bilogore i Turopolja te dječje igre SZ Hrvatske, Vinkovci, 2004.

Slavica Moslavac, predavanja na seminaru folklora u Čakovcu o tradicijskom pjevanju, narodnim nošnjama, običajima i vjerovanjima Hrvatske Posavine, Moslavine, Bilogore i Turopolja


Djelatnosti
Edukativna djelatnostEdukativna djelatnost

Edukativna djelatnost

IstraživanjaIstraživanja

Istraživanja

Izdavačka djelatnostIzdavačka djelatnost

Izdavačka djelatnost

Izložbena djelatnostIzložbena djelatnost

Izložbena djelatnost

Radionice i predavanjaRadionice i predavanja

Radionice i predavanja