X
GO
Novosti
Novosti : Zaviri ispod, donje rublje i higijena u Zagrebu, 5. 4. 2018.

  • U Art galeriji u Zagrebu,  5. 4. 2018. u 19,00 sati bit će otvorena etnografska izložba Slavice Moslavac, Zaviri ispod, donje rublje i higijena. Suradnja Art galerije koja je u sklopu Posudionice i radionice narodnih nošnji i Muzeja Moslavine Kutina rezultirala je dugogodišnjim nizom izložbenih projekata međuinstitucionalne razmjene ili pak stručne pomoći.

Autorica izložbe nas uvodi u svijet intime kroz odjevne predmete donjeg rublja koji je vremenom mijenjao svoj izgled, ali uvijek s istom funkcijom – zaštita dijelova tijela ili ih pak isticanje istih. Iscrpnom pričom u čijoj potki leži pomni istraživački rad od  fotografija, do raznih poznatih i manje poznatih odjevnih predmeta, kroz izložbu se izmjenjuju teme koje su usko vezane uz odijevanje i higijenu.  Upotpunjujući muzejske predmete iz svog domicilnog muzeja s muzejskim predmetima  iz drugih muzeja i privatnih zbirki, autorica je vrlo detaljno obradila temu u posebnom katalogu. Pregled donjeg rublja od tradicijskog do suvremenog ukazuje kako je ono imalo vrlo važnu ulogu kroz povijest odijevanja ističući socijalni i ekonomski status određene osobe, ali i njezinu osobnost.

Izložba je bila postavljena u Kutini, Križu, Đurđevcu, sada ide u Zagreba, a predstavljanje ove godine slijedi: Biograd na Moru, Vrbovec, Đakovo i Kumrovec.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine