X
GO
Novosti
Novosti : Otvorenje izložbe "50. godina Petrokemije d.d. Kutina"

. Ova izložba prezentira njenu povijest kroz 24 panoa koji tekstualno i fotografski prate njen razvojni put. Na ovoj izložbi možete vidjeti i projekcije dokumentarnih filmova o Petrokemiji koji su se snimali u periodu 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća, zatim projekciju koja sadrži preko četiri stotine fotografija pod nazivom „Lica Petrokemije“. Vjerujem kako ćete sigurno prepoznati nekoga.

Umjetnički pogled na temu Petrokemije donosi nam i nekoliko likovnih radova te dio stare foto izložbe koja prati izgradnju tvornice. Upravo su te fotografije kao i navedeni dokumentarni filmovi djela našeg Ivana Pavlovića Ripa koji je svoj radni vijek proveo u Petrokemiji, prvo kao zaposlenik „Metana“ čiji je i istoimeni foto klub osnovao.

Logičan suradnik na ovoj izložbi bio je gospodin Dragutin Pasarić, naš poznati novinar, publicist, povjesničar i kulturni djelatnik. Radio je u Centru za informiranje Petrokemije te je 32 godine svakodnevno bilježio njezin život. Upravo je on i autor monografije koja je obilježila 40-tu obljetnicu Petrokemije čiji je tekst i povijesni temelj ove izložbe.

Svakako treba napomenuti da do građe koja se odnosi na početke i prvih 3 desetljeća tvornice, nije bilo lako doći. No uz pomoć vaših donacija i posudbi uspjeli smo prezentirati i taj dio povijesti tvornice. Nadam se da će Vam ova izložba biti inspiracija za dodatnu donaciju građe vezane za Petrokemiju kako bismo u budućnosti stvorili zbirku posvećenu upravo Petrokemiji i našoj moslavačkoj industriji.

 

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine