X
GO
Novosti
Novosti : Promocija pjesmarice Slavice i Lane Moslavac «Kad zasvira lane moje»

U Pućišćima na otoku Braču, u sklopu Ljetne škole hrvatskog folklora, u organizaciji Matice iseljenika, promovirana je knjiga Slavice i Lane Moslavac pod nazivom «Kad zasvira lane moje». Zbirka sadržava 120 notnih zapisa pjesama, kola i kola s kinetogramima s područja Moslavine i hrvatske Posavine.

Promotori knjige bili su prof. Andrija Ivančan, voditelj Škole, Ivan Kršek, prof. dugogodišnji korepetitor na školi, Siniša Leopold, prof. šef-dirigent TO HRT, također predavač na školi, dakako na kraju je o načinu istraživanja, o sakupljenoj građi, zavičajnim specifičnostima, o pjevačima, plesačima, glazbenim instrumentima govorila autorica S. M. te se zahvalila na predivnoj promociji, stručnoj ocjeni, te izvođačima programa, a to su bili: na tradicijskim instrumentima su svirali Lana Moslavac (jedinka i tambura samica), Stjepan Večković (jedinka i dude), pjevačka skupina osnovana samo za ovu prigodu «Moslavčice» koja je otpjevala dvije prigodne pjesme iz pjesmarice, a na kraju je moslavački drmeš odsvirao tamburaški orkestar pod vodstvom Siniše Leopolda i Dražena Šoića. 

Svi su promotori istakli vrijednost, trud i rad na izučavanju i objavljivanju građe, notnim zapisima, plesnom pismu, te fotografija i brojnim crtežima, o kraju koji je malo istraživan, ali i promoviran.

Ovo je dokument vremena, koji će itekako pomoći ljubiteljima  glazbene baštine koji žele više upoznati moslavačko – posavski kraj.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine