X
GO
Novosti
Novosti : Vinorel u Kutini

Organizator: Muzej Moslavine Kutina i TZ Grada Kutine

Vrijeme: 1. 6. 2019. od 14,00 sati

Mjesto: Trg Franje Tuđmana

Tema: kreativna radionica vinorel

Kordinatorica: Slavica Moslavac

 

RADIONICA VINOREL, 2019.

U prekrasnom ozračju festivalskog, vinskog ugođaja održana je 1. 6. 2019. od 14,00 sati sedma kreativna radionica pod nazivom Vinorel,  na koju se odazvalo 11 profesionalnih i neprofesionalnih likovnih stvaratelje iz Kutine, Zagreba, Ciglenice i Garešnice. Pojedini stvaratelji bili su na svima do sada održanim radionicama koje su mijenjale svoje mjesto stvaranja, od POU Kutina, Doma športova, Novog gradskog trga, izmještenih kutinskih lokacija, do Vinskog dvora u Kutini. Ova radionica je upriličena u sklopu festivala vina „MoslaVina Kutina 2019“.

Umjetnici su mogli slikali razne teme od vinskih i vinogradarskih pomagala i drugih uporabnih predmeta, urbanih i tradicijskih građevina, plesačica, konja i drugih životinja i likova. Osim Kutine samo na otoku Krku se održava radionica vinorel, a gosp. Katunar je jednom prigodom konstatirao … “Dok su država i struka pasivni po pitanju plasmana hrvatskih vina na strana tržišta, umjetnici su puni inspiracije. 'Držim da bi bilo pametno da svaki vinar ima jednu kolekciju vinorela napravljenog s njegovim vinom pa po svjetskim izložbama gdje se izlažu vina da se izlažu i slike!“

Vinorel je stara, gotovo izumrla tehnika slikanja (crnim) vinom, odnosno miješanjem crnog vina s vodom, kupinovim talogom i drugim dodacima za pigmentaciju. Vrlo je sličan akvarelu. Koliko god je to stara tehnika, ipak je za većinu ljudi ova tehnika je novitet. Jer vino služi istovremeno kao boja, ali i kao i inspiracije jer se može popiti čašu vina dok se slika, a kistovi se ne trebaju ispirati. 

Na ovu radionicu su se odazvali: Mato Gereci, Zdravko Damjanović, Vlatka Vidiček Dam, Lidija Veliki, Ružica Tadić, Nikolina Pejda, Dijana Škarica Šlibar, a zbog ne mogućnosti dolaska, ali ipak svojim radovima su podržali radionicu Želimir Šiško, Jadranka Del Ponte, Branka Vrbanić i Mladen Mitar.

 

 

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine