X
GO
Novosti
Novosti : UTKANA LJUBAV /izložba posvećena 40-toj Voloderskoj jeseni i izboru Najoriginalnije snehe/

Turističko društvo «Garić» iz Kutine, organiziralo je priredbu turističkog sadržaja, 1. listopada 1967. pod nazivom «Berba grožđa» za izletnike u Voloderu s atraktivnim pečenjem vola na ražnju i nastupom tada jedine folklorne skupine u općini KUD–a «Moslavac» iz Volodera. Za tu prigodu pripremljeni su i originalni suveniri: ukusno aranžirane košarice s grožđem i buteljama vina.
Bio je to skroman početak danas poznate turističke, kulturne i gospodarske priredbe koja se od 1969. naziva «Voloderska jesen».
Turističko društvo «Garić» iz Kutine, organiziralo je ovu značajnu moslavačku priredbu od 1967. do 1988. godine, kada ju preuzima Mjesna zajednica Voloder.

Želja za očuvanjem tradicijske baštine ogleda se kako nekad, tako i danas u izučavanju i priređivanju etnografskih i kulturno-povijesnih, likovnih, dokumentarnih izložbi, predstavljanju, kićenju i odabiru tradicijskih zaprega, spravljanju autohtonih jela, “Poć u trsje” ili berbi grožđa, a od 1973. godine i u izboru “Najljepše beračice” i “Najoriginalnije snehe” ne samo voloderskog i  moslavačkog, već šireg - hrvatskog područja, tj. i od predstavnika KUD-ova koji te godine nastupaju na manifestaciji.
Bez obzira o kojem se izboru radi, uvijek se traži izvornost, dotjeranost i nadasve umješnost u prezentaciji.  


Izložba na petnaestak panoa sadržava tekstove, crteže i stotiljak crno-bijelih i color fotografija. Izložu prati bogato ilustriran katalog.
Autorica izložbe i kataloga: Slavica Moslavac
Izložba ostaje otvorena tijekom trajanja 40-tih Voloderskih jeseni (14.- 16. rujna 2007.)

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine