X
GO
Novosti
Novosti : Izložba i promocija kataloga izložbe: Crn-bel, od trsja do čaše

Organizator: Muzej Ivanić-Grada

Mjesto: POU u Ivanić Gradu

Vrijeme: predavanje 27. 11. 2019. u 18,00 sati

Tema: Vino, vinogradarstvo i podrumarstvo moslavačkog kraja

 

ČRN-BEL, OD TRSJA DO ČAŠE.

Izložba je posvećena vinogradarstvu i vinarstvu ivanićkoga kraja te želi naglasiti višestoljetnu tradiciju uzgoja vinove loze u ovom dijelu Moslavine, ali i upozoriti na razdoblje posljednjih nekoliko desetljeća u kojem se lokalno vinogradarstvo i vinarstvo razvijalo od stare pučke tradicije malih obiteljskih vinograda s nasadima "tuduma i cepike" do razine vrhunskog vinogradarstva i vinarstva koje se može ravnopravno prezentirati na međunarodnom tržištu.
Izložba, premda prostorom i opsegom mala, pokušat će ukazati i na pojedina pitanja skladnog povezivanja tradicije prošlosti s postignućima suvremene znanosti i otvaranjem domaćih vinara prema horizontima "globalnoga sela".
S Muzejom Ivanić-Grada u pripremi izložbe sudjeluju:
Slavica Moslavac-Muzej Moslavine Kutina, Udruga Brenta Ivanić-Grad, Udruga Prijatelji Kloštra Kloštar Ivanić, dr.sc. doc. vinogradarstva na Agronomskom fakultetu u Zagrebu Zvjezdana Marković, te brojni vinogradari, vinari i prijatelji baštine i Muzeja Ivanić-Grada.

Izložba je otvorena 4. 10. a predavanje na istu temu, te promocija kataloga izložbe 27. 11. 2019. u POU u Ivanić Gradu održano je uz iste predstavljače.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine