X
GO
Novosti
Novosti : Međunarodni dan muzeja i foto natječaj njemu ususret

 

Ususret Međunarodnom danu muzeja 2021.

 

DRVENA MOSLAVINA – arhitektura moga zavičaja 🏡🏠🏘

📸 NAGRADNI FOTO NATJEČAJ 📸

Pozivamo vas da se uključite u natječaj za najbolju fotku drvene arhitekture naše Moslavine. To može biti kuća, štagalj ,svinjac, kokošinjac… bilo što u vašoj blizini ili okolici.

Bitno je da znate na kojoj je lokaciji fotografija snimljena i da to u opisu napišete. Ako i ne znate namjenu određenog objekta, probat ćemo zajedno odgonetnuti 😊

Hajdemo barem na fotkama sačuvati i zubu vremena otrgnuti prekrasne primjere arhitekture u našoj Moslavini. Pogledajte oko sebe, sigurni smo da ćete ubrzo pronaći temu za fotkanje. Svima nam je poznata Crkvena ulica sa svojim predivnim primjercima drvene arhitekture, ali smo sigurni da ima još puno neotkrivenog i vrijednog blaga na koje nam upravo vi možete ukazati.

Očekujemo vaše uratke do nedjelje 23. svibnja 2021. do 21:00 na mail skantolic@muzej-moslavine.hr ili u inbox Muzeja Moslavine Kutina, a vi ih idući dan očekujte na našoj Facebook stranici, skupa s objavom najuspješnijeg.

Slika možete poslati koliko želite, niste ograničeni na samo jednu. Dapače! Mobitel u ruke i krenimo!

#MMK #digitalnimuzej #etnologija #medunarodnidanmuzeja

 

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

 

U utorak, 18. svibnja, obilježavamo Međunarodni dan muzeja. Navratite do muzeja jer je ulaz besplatan, muzejske publikacije su snižene 50% a za vas smo pripremili i program. Muzej će biti otvoren od 8.00 do 18.00 sati.

 

RADIONICE (OD 15, 00 do 18, 00 sati):

 

1.      Napravite prapovijesnog idola

 

Posjetitelje ćemo upoznati s našim malim idolom pronađenim na Gradini Marić u Mikleuškoj te će se okušati sami u izradi istog ili nekog drugog prapovijesnog idola.

Idol (lat. idōlum, grč. eídōlon: slika eȋdos: oblik) ili kultni prikaz je artefakt koji je štovan kao božanstvo, duh ili demon kojeg prikazuje. Ne samo da idol predstavlja prikaz višeg bića nego se vjeruje da on jest samo božanstvo. Vjeruje se da idol sam posjeduje natprirodne moći kojima može utjecati na svijet oko sebe – štovatelja štiti od zla te mu ispunjava želje/molitve. Mi ćemo se danas zabaviti i probati napraviti idola od plastelina i glinamola..za moći ne garantiramo 😊

 

2.      Naučite glagoljicu!

Na ovoj radionici možete se upoznati s najstarijim slavenskim pismom kojim su pisali i Hrvati. Pridržite nam se i naučite kako se piše glagoljička azbuka. Az, buki, vjedi, krenimo!

 

3.      Zaigrajmo muzejski memory i puzzle

Uz naše muzejske društvene igre možete se zabaviti i upoznati vrijedne predmete iz našeg fundusa.

 

NAGRADNA IGRA

Na ulazu u muzej čekati će vas papirić s nagradnim pitanjem. Odgovorite, napišite svoje podatke i ubacite u kutiju. Sretne dobitnike ćemo objaviti na našoj Facebook stranici.

 

 

* programi će se održavati prema Odluci o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Sisačko-moslavačke županije. Dakle, obavezno nošenje maski i držanje fizičke distance od najmanje 2 metra. Sudionici će na radionicama imati adekvatan prostor sukladno navedenim mjerama.

 

 

 

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine