X
GO
Novosti
Novosti : Otvorenje izložbe „Prapovijest i antika na šibenskom području“

U četvrtak 2. 12. 2021. će se u Galeriji MMK u 18 sati otvoriti gostujuća arheološka izložbaPrapovijest i antika na šibenskom području“. Ovom izložbom će se predstaviti dvije izložbe Muzeja grada Šibenika kojima će se prikazati novija arheološka istraživanja na šibenskom području kroz izložbe "Velištak - život naselja kasnog neolitika" i „Velika Mrdakovica - rezultati najnovijih arheoloških istraživanja (2011. - 2013.)“. Prva obuhvaća naselje iz razdoblja početka kasnog neolitika (početnu fazu tzv. hvarske kulture, oko 5000. - 4700. g. pr. Kr.), a druga istraženu nekropolu liburnsko-rimskog naselja Arauzona kod Vodica (1. i 2. st. po. Kr.).

Izložbom "Velištak - život naselja kasnog neolitika" su prezentirani rezultati arheoloških iskopavanja nalazišta Velištak kod Vodica koje je datirano na početak kasnog neolitika (u početnu fazu tzv. hvarske kulture, oko 5000. - 4700. g. pr. Kr.). Među građom izabranom za izložbu zastupljeni su primjerci lončarije, kamenog i koštanog oruđa, te nakita od školjki, kamena i kosti. Način života prije gotovo 7000 godina upotpunjen je i podacima o gospodarstvu, pri čemu je poseban naglasak na glavne izvore egzistencije - stočarstvo i poljodjelstvo. Uz predmete izložba je popraćena i kratkom video-projekcijom rada na terenu.

Izložbom „Velika Mrdakovica - rezultati najnovijih arheoloških istraživanja (2011. - 2013.)“ su predstavljeni nalazi iz rimskih grobova (1. i 2. st. po Kr.) s nalazišta nekropole liburnsko-rimskog naselja na Velikoj Mrdakovici. Prezentiran je dio istražene nekropole liburnsko-rimskog naselja Arauzona kod Vodica. Osim tipova grobova i grobnog ritusa, izložba omogućava i uvid u materijalnu kulturu ranocarske zajednice, mrežu trgovačkih putova i društveni status pokojnika, izborom predmeta koji su polagani uz pokojnike tijekom 1. i 2. stoljeća.


 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine