X
GO
Novosti
Novosti : Otvoren obnovljeni izložbeni prostor Galerije Muzeja Moslavine

Povodom Dana grada Kutine otvara se obnovljeni izložbeni prostor Galerije Muzeja Moslavine i arheološka izložba Rimski kompleks Ciglenice u Osekovu, 7. 11. 2008. u 18,30 sati

 Na središnjem gradskom prostoru, Trgu  kralja Tomislava pored dominantnog parka kestenova dr. Josipa Hoholača podignutog 1901. g. sagrađena je

jednokatna palača u razdoblju kasnog historicizma, krajem 19. i  početkom 20. stoljeća, a pripadala je uglednoj, kutisnkoj obitelji Ausch. Danas Galerija Muzeja Moslavine, predstavlja uz ostatke perivoja uz bivšu kuriju Erdödy /danas Muzej Moslavine/, najveću kvalitetu tom prostoru i predstavlja najznačajnije i najreprezentativnije svjetovne građevine u Kutini.

 

Nekadašnja «pučka štedionica» dodijeljena je godine 1983. Muzeju za potrebe galerije.

Iako su se vlasnici te građanske kuće, kao i djelatnosti unutar nje neprekidno mijenjali, samo pročelje gotovo da se desetljećima nije diralo i mijenjalo, tako da se do današnjih dana zadržalo u izvornom obliku, te ima izuzetno arhitektonsko, kulturno povijesno značenje za sam grad kao i građane Kutine.

Prije obnove, galerija je imala dva izložbena prostora i to na katu je bila stalna likovna postava, dok su se u prizemlju održavale brojne tematske izložbe: etnografske, likovne, arheološke, kulturno povijesne i dr.

Izložbe, predavanja, promocije koje muzealci priređuju najčešće su za osnovnoškolsku i srednjoškolsku populaciju, mada i ostali građani rado dolaze na ponuđene sadržaje.

U protekom periodu, sa završnom godinom 2003. uspjeli smo sanirati zgradu Muzeja Moslavine,  a želja nam je da tako uredimo i nekadašnju palaču, danas Galeriju Muzeja Moslavine.

Tijekom 2007. g. sanirali smo krovište, temelje i vanjsku stolariju, dok je tijekom 2008. obnovljeno unutrašnje uređenje prizemlja.

U slijedećoj godini želimo urediti potkrovlje i galerijski postav, kao i samo pročelje zgrade.

 

Otvorenje  obnovljenog izložbenog prostora kreće s arheološkom izložbom Rimski kompleks Ciglenice u Osekovu, autorice Ane Bobovec, koju možete pogledati do 28. studenog 2008. g.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine