X
GO
Novosti
Novosti : Narodna nošnja i tradicijski likovni izraz

Sandor E-naslovnica.jpg

Organizator: Muzej Moslavine Kutina, Muzej «Dorottya Kanizsai», Hrvatski klub i Udruga August Šenoa iz Pečuha

Mjesto: Galerija muzeja «Dorottya Kanizsai», Mohač, (Mađarska)

Vrijeme: 23. 01. 2009. u 15,00 sati

Tema: otvorenje izložbe Slavice Moslavac «Narodna nošnja i tradicijski likovni izraz», iz albuma Sandora Erdödyja.

Izložba ostaje otvorena do 13. 02. 2009.

 

Izložba Slavice Moslavac o akvarelima Sandora Erdödyja, već nekoliko godina predstavlja se u Hrvatskoj (Kutina, Popovača, Kumrovec, Ivanić Grad, Nova Gradiška), ali i u inozemstvu. Godine 2004. mogli su je pogledati posjetitelji u slovenskom srednjovjekovnom gradu Podsredi, 2008. bila je u mađarskom gradu Pechuhu, a 23. 1. 2009. otvara se u mađarskom gradu Mohaču.

 

Izložba sadržava 16 akvarela moslavačkih narodnih nošnji, 7 zagorski i 8 mađarski.

To su ujedno i  najstariji likovni prikazi narodni nošnji, koje nam je u akvarelu ostavio mađarski plemenitaš Sandor Erdödy iz 19. stoljeća. On je 1837. godine, boraveći na svom obiteljskom imanju Moslavina (danas Neuropsihijatrijaska bolnica «Dr. Ivan Barbot») u Popovači, obilazio obližnja mjesta: Popovaču, Kutinicu, Okole, Osekovo, Voloder, Potok i Gornju Jelensku i slikao seljake u narodnom ruhu.

Varijanta nošnje koju nam je Erdödy naslikao karakteristična je za jugozapadno područje Moslavine, tj. kraj koji se prostire od podnožja Moslavačke gore do rijeke Lonje i Česme, a prikazuje pretežno radnu, tj. neukrašenu ili tek rijetko ukrašenu, dječju i mladenačku i staračku žensku i mušku narodnu nošnju.

Danas se akvareli čuvaju u Savaria Muzeum  Szombathely u Mađarskoj, a akvarel (njegovog), trećeg dvorca iz Popovače pohranjen je u Državnom arhivu također u Szombathelyu. To je vjerojatno najstarija slika dijela pejzaža s područja Popovače.

Dakako Erdödy je zapisivao i pjesme, izučavao folklor i običaje diljem Moslavine.

Bio je član madžarske Akademije znanosti i dopredsjednik Madžarskog likovnog udruženja.

 

Izložbu u Muzeju «Dorottya Kanizsai» u Mohaču u 15,00 h otvorit će predsjednik Hrvatske državne samouprave  gosp. Mišo Hepp, a o izložbi će osim autorice govoriti  i voditeljica etnografskog odjela Muzeja Janus Pannonius iz Pecsha, gđa. Ruža Begović.

Program otvorenja će uveličati Ženski pjevački zbor i tamburaši iz Udruge «August Šenoa» iz Pecshua.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine