X
GO
Novosti
Novosti : Promocija knjige Kruh-tradicija i običaji

 

Mjesto: Pučko otvoreno učilište Zagreb

Tema: Kruh, tradicija i običaji

Vrijeme: 16. 3. 2011. u 17,30 sati

Autori: Tajana Abramović, Josip Bratulić, Božica Brkan, Vlasta Domaćinović, Juraj Kolarić, Slavica Moslavac, Ria Olić, Mirjana Randić i Marjan Ričković

Urednici: Željko Obad i Vladimir Vadjon

 

KRUH tradicija i običaji – djelo je skupine autora. Teme su podijeljene na tzv. duhovni dio (kruh u euharistijskom slavlju), etnološki dio (vjerovanja, običaji i narodne predaje, poslovice i izreke, legende i simbolika vezano uz kruh, te dio o povijesnom razvoju kruha i tehnologiji proizvodnje kruha u seoskim domaćinstvima te malim i velikim industrijskim pogonima. Uz to u ovoj knjizi naći ćete: recepte za izradu kruha, slastice od kruha, kruh i vino. i dr. Knjiga je bogato ilustrirana s nizom crteža i fotografija. Format B5, 180 stranica, tvrdi uvez.

 

Kruh je osnovica za život, simbol zajedništva. S kruhom se daruje i dijeli život. Kruh u sebi nosi nešto od ljudskog duha, nešto uzvišeno, božansko. Od pamtivijeka ga spominjemo kao dio postojanja, a kruhom kao da imamo sve- od sigurnosti i duhovnog mira do bogatstva. Ta jedinstvena namirnica, prema legendi, nastala je slučajno. Oko godine 2600 prije Krista, jedan egipatski rob uz vatru je oblikovao kolačiće od brašna i vode. Uhvatio ga je san, vatra se ugasila, a kolačići su ostali na toplom. Rezultat već znamo. Tijesto se uzdiglo, a pečeni krušćčići bili su puno ukusniji od tankih i tvrdih, kakve su jeli do tada.

 

Tema iz knjige etnologinje S. M. je Pripremanje kruha u Moslavini.

 

Upoznavanje s tradicijom pripremanja hljeba-kruha u moslavačko-posavskom kraju.

Opisani su tradicijski način pripremanja hrane, meljave; njihov nastanak i nestajanje, te pojedinačna održivost, slijede obredi, običaji i vjerovanja vezanih za krušne mrve u svakodnevnom životu, ali i u vrijeme blagdana i svetkovina, sve tamo od prapovijesnih vremena do danas.

 

1..jpg2.Kruh...JPG3.Kruh..jpg

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine