X
GO
Novosti
Novosti : Dar MMK

Vaza smanjeno, 2.jpgVaza -smanjeno.jpg

Zorkine kćerke Višnja i Ružica  su prigodom posjete djelatnika MMK obitelji Sever u Zagrebu, 23. ožujka 2011. godine poklonile jednu oslikanu vazu i Muzeju Moslavine Kutina.

To je zemljana vaza načinjena na nožnom lončarskom kolu, visine 37 cm, najšireg promjera 28 cm, te izvana oslikana floralnim motivima: cvijećem hortenzije i listovima, uz potpis Zorka Sever P. 18. 10. 1926.

Zorkino zanimanje za etnografskim istraživanjem počinje u djetinjstvu, nastavlja se u mladenaštvu, a najbrojnija ostvarenja ipak su nastala u zrelijoj dobi. zapravo od 1914. g. kada se kao mlada učiteljica zapošljava u Potoku, te započinje izučavati i otkupljivati vrijedne predmete. Pretpostavljajući skori nestanak tradicijskih vrijednosti, bilježila je sve nazive i oblike rukotvorskih radova i izvornih djela anonimnih ruku. Veći dio života provela je u rodnoj Popovači tako da se njena materijalna i duhovna istraživanja, sakupljanje i obrada etno građe upravo odnosi na popovački, odnosno moslavački kraj, iz vremena 19. i prve polovice 20. stoljeća. U svojim etnografskim svjedočanstvima oživjela nam je čitav mali svemir tradicionalnih narodnih vještina Moslavine i pulsiranje života – od kuće do postelje, od postelje do svake pojedinosti u njenoj opremi, kao i obrnuto – od detalja nošnje do cjeline jedne osobe, da bi završila i zaokružila put slikanjem životne scene u kojima se očituje  plemenitost puka. Ona je etnograf, slikar, lingvist, pjesnik i pripovijedač.

Nije riječ samo o narodnom blagu, nego o ustrojstvu, organizaciji i vrednovanju života i podijeljenih uloga u tom životu. To je spoznaja koja zrači iz njenih opisa i objašnjenja, napisao je u predgovoru kataloga Umjetnine iz zbirke Zorke Sever, dr. sc. Bogdan Mesinger.

 

Višnja i Ruža sever, 2011 .jpg

 

 Višnja i Ružica Sever

 

 

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine