X
GO
Novosti
Novosti : Uskrs u Moslavini

Pisanica

Pisanica je naravno jaje. Jaje je simbol života, svemir u malom, u mnogim religijama i tradicijama. Zove se tako jer se po jajetu piše, a ne crta ili slika.
Obojeno jaje je klica života, izvor snage i postanka, magično sredstvo čaranja i zaštita od zlih sila.
Nisu samo ornamenti na uskršnjim jajima nositelji simbolike. I boje čine važnu razliku. Prva su se jaja izrađivala u jednostavne dvije boje. No, naši su poganski preci vjerovali da je jaje s više boja imalo više magičnih moći. Time su svojim vlasnicima mogla donijeti bolju sudbu.

Boje upotrijebljene na pisanici bogate su simbolikom. Hrvatske su pisanice najčešće ispisane s četiri boje, ali Ukrajinci upotrebljavaju i do dvadesetak raznih nijansi na pojedinom jajetu:

• bijela - čistoća, preporod, svjetlost, nevinost.
• žuta - svjetlost, čistoća, mladost, ljubav, žetva. To je boja povezana sa suncem, zvijezdama i mjesečinom, svjetlosnim božanstvima. Kršćanski je simbol priznanja.
• zlatna - duhovnost, mudrost.
• narančasta - simbol izdržljivosti, snage i ambicije. Boja plamena i strasti izazvana zlatnom mudrošću. Simbol beskrajnog sunca.
• ružičasta - uspjeh, zadovoljstvo.
• zelena - boja plodnosti, zdravlja i nade. Proljeće, svježina, bogatstvo, odnosno, u kršćanskoj eri, nada i pobjeda života nad smrću. To je boja Božića, Uskrsa i Bogojavljenja.

Uz svaki zanimljivi folklorni običaj vezana su i stara vjerovanja. Tako je i s pisanicama. Neka praznovjerja sežu još u vremena mnogoboštva, a druga su vezana uz kršćansku simboliku.

Tako jedan dio Ukrajinaca vjeruje da sudbina svijeta ovisi o pisanici. Dokle god opstane običaj ukrašavanja jaja, svijeta će biti. Ako čovjek ikada napusti taj običaj, zlo , u obličju goleme zmijurine, zavladat će svijetom.

Boje pisanica najčešće nisu slučajne. Svaka nosi svoje praznovjerje. Tako se starim ljudima daruje pisanica tamnih boja i bogatog dezena, jer i njihovi su životi ispunjeni. Kako je mladi život još neispisana stranica, tako je i mladoj osobi prigodno darovati svijetlo umjereno išarano jaje .

Djevojke, ne poklanjajte svojim partnerima pisanice koje imaju prazno dno ili vrh. Inače će i vaše muškarce zateći ćelavost, baš kao i ta jaja.

Danas su se stare legende izmiješale s novijim folklorom. Kršćanska su vjerovanja sada jednako čvrsto pridodana uz pisanice, kao što su nekoć bila neznabožačka. Jedna takva legenda spominje Djevicu Mariju. Ona je dala jaja vojnicima oko križa. Kroz plač ih je preklinjala da ne budu toliko okrutni. Marijine su suze pale na jaja, obojavši ih sjajnim bojama.

Druga priča govori kako se Marija Magdalena uputila u grobnicu da pomaže tijelo Isusovo. Sa sobom je ponijela košaricu s jajima. Kad je stigla u grobnicu i otkrila košaru, potpuno bijele ljuske čudesno su poprimile dugine boje.

Svaki simbol na pisanici posjeduje neko značenje, primjerice:
• trokut - Sveto Trojstvo, elementi zraka, vode i vatre
• dijamanti - znanje

Pisano i risano, 2004. 005.jpgR11.jpgPojedinacno-pisanice 019.jpgPojedinacno-pisanice 011.jpg

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine