X
GO
Novosti
Novosti : Etnografska izložba

Muzej Moslavine  povodom Susreta hrvatske katoličke mladeži u svibnju 2012. g. /Sisak i Kutina/  priređuje izožbu pod nazivom Tradicijski vezovi na crkvenom ruhu.

Na izložbi će biti predstavljeno oko tridesetak-oltarnika-antependija, 8  misnica, roketa, dalmatika, kazula, plašteva, albi, veluma, stola... i drugog sitnog pripadajućeg pribora, koji na najbolji način ilustriraju stilski razvoj tekstilnih motiva 19. i 20.  stoljeća, većim dijelom posuđenih iz crkvi diljem Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, a dijelom iz fundusa Muzeja Moslavine.

Najbrojniji su oltarnici. Oltarno platno, oltarnici ili antependiji koriste se za pokrivanje oltara. Budući da su mnogi oltari izrađeni od drva i često okićeni i jedinstveni, tkanine se obično koriste  za zaštitu oltarne površine. U drugim slučajevima, platno služi za uljepšavanje, odnosno oltarnici mogu biti znak poštovanja prema svetosti oltara.An (altar cloth) is used by various religious groups to cover an altar . Rimokatolička crkva koristi oltarne tkanine izrađene od lana i konoplje.

Kopija od Vez na oltarniku.JPG

Osim oltarnika bit će izloženo i liturgijsko ruho tj. gornja odjeća koju odijevaju službenici Crkve u prilikama bogoslužja, podjele sakramenata i blagoslova, procesijama i dr. Liturgijsko ruho sastoji se od više dijelova, od kojih su najvažniji i najčešće u upotrebi misnica, alba, dalmatika, stola, te plašt.

Kopija od voloder.jpg

Oltarnike bogato izvežene i izatkane zlatom, svilom, pismom i vunom, nastalih tijekom 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća, nalazimo u brojnim moslavačkim i posavskim kapelicama i crkvama. To je ujedno i vrijeme razvoja motiva i kolorita na odijelu moslavačko-posavskog ruha. Dotadašnji skromni motivi, najčešće točkice, valovnice, crtice ili pojedinačne i skupne prugice zamjenjuju se s bogato kolorističnim geometrijskim, ali i biljnim osobito cvijetnim motivom pojedinačno ili u nizu, često oivičenih u veće ili manje kvadrate tkz. čuligama  ili iskricama. Najstariji oltarnik  datira iz prve polovice 19. stoljeća i čuva se u crkvi Svetog Maksimilijana u Posavskim Bregima.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine