X
GO
Novosti
Novosti : Craftattract

Izložba sadržava 35 panoa s fotografijama i tekstovima na hrvatskom i engleskom jeziku te 100-tinjak originalnih predmeta  i to: drvene igračke, češljevi od roga i pribor za češljarstvo, predmeti od slame, drva, zukve, kukuruzovine i šiblja, lončarski proizvodi, glazbeni instrumenti i nakit.

CRAFTATTRACT je akronim projekta koji Muzeji Hrvatskog zagorja, zajedno s nacionalnim i slovenskim partnerima su proveli zahvaljujući sufinanciranju iz europskih fondova. U stručnom evaluacijskom postupku dobio je vrlo visoke ocjene u drugom pozivu Programa za susjedstvo Interreg IIIA, a višestruke prednosti ovoga projekta odnosile su se na činjenicu da projekt sagledava tradicijsku baštinu kao bitnu sastavnicu razvoja, te je čitavim nizom indikatora jasno iskazao učinak aktivnosti tijekom provođenja i održivost nakon što sufinanciranje iz EU završi.

Mnoge zemlje žele postići uravnotežen odnos između turističkog i kulturnog sektora, te zaustaviti odlazak stanovništva iz manjih ruralnih zajednica.

Poticanje razvoja mikro lokacija, koje zagovara ovaj počiva na jasno definiranim ciljevima i ima mjerljive rezultate, te je pogodan za stvaranje novih poslovnih odnosa između različitih sudionika u području kulturnog turizma.  Paralelno s time čuva nematerijalnu baštinu u području, a projekt CRAFTATTRACT koristio je i Ministarstvu kulture RH prilikom prijave fenomena nematerijalne baštine na UNESCO Reprezentativnu listu čovječanstva.

Realizirana su dva uspješna upisa u području - Tradicijske drvene igračke Hrvatskog zagorja, te Medičarstvo SZ Hrvatske (veći dio medičarske tradicije očuvan je upravo u Zagorju).

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine