X
GO
Novosti
Novosti : Noć muzeja 2014.

Noć muzeja u Muzeju Moslavine Kutina

 

Mjesto: Galerija Muzuja Moslavine

Vrijeme: 31. 1. 2014. u 18,00 sati

Tema: autorska likovna izložba Željka Subića „Otkrivene strukture ravnice“

Autor postava izložbe: Mladen Mitar, kustos galerijskog odjela

 

Željko Subić je rođen 14. travnja 1949. u Osijeku. 1970. diplomirao likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu.1976. diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Od 1979. član HDLU-a. Živi u Novoj Gradiški, a od 1968. izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Njegovo slikarstvo svojevrsno je preoblikovanje tradicionalnih slikarskih tema u pročišćeni pikturalni izričaj — transformacija u strukturu čistog slikarstva. U naravi ono teži spoznaji slikarstva kao medija istraživanja složenosti vidljivog svijeta koje postupno osamostaljuje u znakovnu sintaksu vlastitog slikarskog impulsa. U ciklusu „Otkrivene strukture ravnice“ predstavit će se povodom poznate manifestacije Noć muzeja u kutinskoj galeriji sa tridesetak djela u tehnici akrila na drvu i na platnu.

 

Mjesto: Muzej Moslavine Kutina

Vrijeme: 19,30 sati

Tema: Povijesno-etnografski. slikopis Kutine (povodom 50-te obljetnice Et.odjela MMK)

Autorica predavanja: Slavica Moslavac, ravnateljica i muzejska savjetnica-etnolog

 

Etnografski odjel Muzeja Moslavine Kutina obilježava 50-tu obljetnicu rada i prvog etnografskog postava u Muzeju,  te tom prigodom posvećuje Kutini i Kutinčanima Fotografije 'z ladlina, tj. katalog sa starim razglednicama Kutine s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća, tj. iz vremena kada ona postaje značajno obrtničko-trgovačko središte, kao i stare fotografije  koje prikazuju tradicijsku odjeću Kutinčana, a čuvaju se u Muzeju Moslavine. Tradicijsko ruho Kutinčanki i Kutinčana oblačilo se za razne crkvene blagdane, prošćenja, na svadbe, pojedinici u školu, kao i druga lokalna i političko-državna  događanja.

Neosporno je da su utjecaji građanske odjeće u tradicijskom odijevanju učinili svoje, postepeno je sve više istiskujući, i naposljetku, pojava dostupnije industrijski proizvedene odjeće u potpunosti je iz svakodnevne upotrebe zamijenila tradicionalnu nošnju (oko 60-tih godina prošlog stoljeća), te se ona na selu nosi još samo u posebnim prilikama. Naravno, odmah po smiraju, pojavila se težnja za tradicijskim motivima i modni dizajneri su nastojali upotrebom, kompletnih nošnji, njihovih pojedinih dijelova ili motiva, osuvremeniti ovaj nadasve vrijedan narodni izričaj. Koliko vrijedno i raznoliko etnološko blago imamo, govori i podatak da su naše nošnje jedne od najljepših na svijetu što je potvrdio i UNESCO.

 

Mjesto: Muzej Moslavine Kutina

Vrijeme: 21,00 sati

Tema: Na tragu poučne staze u Kutini

Autorica predavanja: Ana Bobovec, viši kustos-arheolog

 

Prošlost Kutine seže u rimska vremena.  Negdje o 3. do 5 st. postojalo je naselje – putna stanica Varianis, koju neki autori stavljaju baš na prostor Kutine. To bi mogla biti početna stanica poučne staze (s kratkim osvrtom na život u pretpovijesti). Kutina je arheološki osobito zanimljiva u razdoblju kasnog srednjeg vijeka  - iz tog razdoblja postoje 2 lokaliteta s arheološkim ostacima – Plovdin-grad i Turski stol.  Poučnu stazu (u turističke i edukativne svrhe sačinjavali bi i slijedeće ustanove i prostori: Muzej Moslavine, Galerija Muzeja Moslavine, prostor iza Galerije kao dio povijesnog prostora iz kasnog srednjeg i novog vijeka, tradicijske drvene kuće u Crkvenoj ulici, crkva Gospe Sniježne i skulpture kipara Ivana Sabolića i Branka Imrovića.

 

  • Zanimljivosti iz muzejskih zbirki: pitanja iz arheologije, povijesti, etnologije i umjetnosti-nagradne igre
  • Vremenski kalendar-Pučko određivanje vremena kroz godinu, priređivač Ilija Krupljan.
  • Glazbeni program: VS Slavča iz Nove Gradiške i VS Rusalke iz Kutine
 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine