X
GO
Novosti
Novosti : Arheološki lokalitet Turčak u Gojlu

Gojlo se u povijesnim izvorima spominje od 13. do 16. stoljeća, a crkva Svetoga Duha 1334.g. To je bio zemljišni posjed u župi Gračenica, a središte toga posjeda moglo se nalaziti na mjestu današnjih arheoloških ostataka zvanih Turčak.  O tome bi se više moglo doznati proučavanjem povijesti ovoga kraja, ali i sustavnim arheološkim istraživanjem samoga Turčaka.

08 - kopija.JPG  IMG_9074 - kopija.jpg

Obilazaka arheološkog lokaliteta Turčak upriličen je s učenicima 3. i 4. razreda područne škole Gojlo pod vodstvom učiteljice Mirjane Herjavec.O značenju ovoga lokaliteta za povijest Gojla i arheologiji kao disciplini koja može dati doprinos toj povijesti na temelju materijalnih ostataka, govorila je arheologinja Muzeja Moslavine Ana Bobovec. Zatim su učenici u površinskom sloju sakupili dosta ulomaka keramičkih posuda, na temelju kojih se može odrediti iz koje je vremenskog perioda.

009 - kopija.JPG  Gojlo kopija.JPG

Nakon povratka "s terena" učenici su oprali keramiku, koja će za sada ostati u školi. Svoja saznanja o arheologiji i daljnjim postupcima s pokretnim arheološkim materijalom upotpunit će posjetom Muzeju Moslavine, a rezultate svojih "istraživanja" prezentirat će na obilježavanje Dana škole u lipnju 2014.g.

Na terenskoj nastavi na arheološkom lokalitetu Turčak sudjelovali su učenice i učenici: Merien Beljak, Tihana Bojanac, Maja Cerovec,  Lana i Mia Oljača, Nives Prpić, Antonio i Domagoj Lozančić.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine