X
GO
Novosti
Novosti : Arheološka istraživanja na Kutinskoj lipi 2012.

01.jpg

 

Lokalitet je poznat još s kraja 19. stoljeća, no arheološka istraživanja su započela tek 2004. godine (volonterskim radom u sklopu  Kutinskog ljeta) i trajala više-manje sustavno do 2010.godine. Otkupom dviju parcela od strane grada stekli su se uvjeti da se na dijelu ostataka  rimskoga naselja uredi manji arheološki park, a pokretni arheološki materijal prezentira javnosti u sklopu stalnog arheološkog postava MMK.

 

02.JPG

 

Tijekom ovogodišnje kampanje koja će trajati 15-tak radnih dana dovršit će se istraživanja na katastarskim česticama br. 1987/9 i 1987/10 i tako stvoriti uvjeti za nastavak konzervacije temelja, kako bi se moglo pristupiti izradi projekta prezentacije i u sklopu toga mogućih rekonstrukcija dijelova arhitekture rimske kuće.

 

03.jpg

 

Ovaj projekt ima financijsku podršku Grada Kutine i Ministarstva kulture RH. Radove će voditi arheolozi Ana Bobovec (MMK) i Antonio Džaja, uz stručnu i radnu ekipu od 10-tak ljudi te nadzor Konzervatorskog odjela u Sisku.

 

04.jpg

 

Arheološki lokalitet Kutinska lipa nalazi se i u dugoročnom strateškom planu kulturnog razvoja grada Kutine kao buduća turistička destinacija i mjesto edukacije o antičkoj prošlosti Kutine, ali i šireg moslavačkog područja.

 

05.jpg

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine