X
GO
Novosti
Novosti : Tradicijske pregače u Lipiku

3-p.jpglipik 2.jpg

Jučer je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Lipiku otvorena etnografska izložba Slavice Moslavac, pod nazivom „Tradicijske pregače Banovine, Pokuplja, hr. Posavine i Moslavine“. Riječ je dakle o dijelu tradicijskog ruha koji ima etnografsku, dokumentarnu i umjetničku vrijednost, jer se izatkanim i izveženim ukrasom i motivom očituje životna dob, te imovinski i društveni status nositelja.

Boja na pregači je u prošlosti imala značajnu i apotropejsku ulogu. Npr.crvena boja kod djevojaka i žena mlađe životne dobi imala ulogu odbijanja zlih sila i svake druge nesreće, ali je bila i znak veselja, radosti i plodnosti. Zagasitije boje nosile su žene u zrelijoj dobi, a bijela boja bila je za starost i žalost.

Izložba sadržava 15-tak panoa s fotografijama i tekstovima, te orginalni predmeti iz fundusa Muzeja Moslavine i ostavštine Ivana Lackovića Craoate iz Starog grada Đurđevca.

 lipik 1.jpg

Na svečanosti otorenja, uzvanike je pozdravila voditeljica Gradske knjižnice gđa. Jasna Molnar Kukić, a o izložbi je govorila autorica Slavica Moslavac.

Izložbu je otvorio dogradonačelnik Lipika, a u glazbenom programu je sudjelovala VS Rusalke iz Kutine,  uz pratnju na samici Lane Moslavac.

 

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine