X
GO
Novosti
Novosti : 30.susret neprofesionalnih stvralaca Hrvatske u Kutini

Prosudbeno povjerenstvo likovnog natječaja HSK-a 2014. u sastavu: Tomislav Buntak, akademski slikar, Mladen Mitar, prof. povijesti umjetnosti i Mirko Kovačević, prof., pregledavši ukupno 316 pristiglih radova iz 25 prijavljenih likovnih udruga i 5 radova samostalno prijavljenih autora, odabralo je ovogodišnje dobitnike nagrada i pohvalnica HSK-a te radove za 30. susret likovnih stvaralaca i izložbu Susreta koja će biti postavljena u Galeriji Muzeja Moslavine Kutina od 4. do 13. rujna 2014.

 

IZABRANI AUTORI IZ KUTINSKOG LIKOVNOG KRUGA

Ivica Bilandžić: PUTIĆ, ulje/platno, 40x50 cm

Antonija Bukač: PLETENICE, olovka, 41,5x29,7 cm - NAGRADA HSK-a ZA NAJUSPJEŠNIJE LIKOVNO DJELO MLADOG AUTORA 2014.

Josipa Đudarić: SISAK-MOST, tempera, 40x50 cm

Krunoslav Filičić: OBALNA STRAŽA, ulje/drvo, 38x48 cm

Želimir Šiško: ULAZ U SELO, pastel, 2013.

 

30. SUSRET LIKOVNIH STVARALACA

 

 

Najznačajnija likovna izložba neprofesionalnog stvaralaštva na državnoj razini ove godine bilježi tridesetu obljetnicu, a održava se u kutinskoj Galeriji Muzeja Moslavine od 4. do 13 rujna 2014. Fenomen slobodnog vremena utjecao je na sve brojnije članstvo u likovnim udrugama. Prosudbeno povjerenstvo pregledalo je ukupno 316 pristiglih radova iz 25 prijavljenih likovnih udruga i 5 radova samostalno prijavljenih autora, te je odabralo najbolje za jubilarni 30. susret likovnih stvaralaca. Heterogen tematski sadržaj, generacijske razlike i bogatstvo likovnih medija čine ovu izložbu zanimljivom i dinamičnom. Zemljopisno sudionici pokrivaju gotovo cijelu Hrvatsku.   

Na pitanje što je kriterij kod odabira likovnog djela, najbolje odgovara poznati silogizam: „Ako me pitate, ne znam, ako me ne pitate, znam“. No, prosudbena komisija odredila se ipak prema dvama najvrjednijim kriterijima: poznavanje likovnog medija i autentičnost nastupa. Svakako, prvi kriterij lakše je realizirati nego drugi. Također, prosudbeni tim lakše će prepoznati nekonzistentnost korištenja medija, negoli pečat osobnosti koji je često upitan ili je u naznakama. Veća tehnička zahtjevnost kod izrade skulptura znatno je umanjila broj sudionika. Likovni neprofesionalci česti su posjetitelji muzejsko-galerijskih izložbi, a ako i nemaju dobrih rezultata u likovnom oblikovanju, podobni su graditi sposobnost gledanja i valoriziranja. Brojni su načini, od figuracije i apstrakcije do moderne i suvremene umjetnosti, često interpretirani na način autodidakta. U izboru motiva kreću se najčešće od krajolika, realističnog (crtež) i kvazirealističnog, realiziranog na koloristički ili tonski način (ulje, pastel). Tu su i nadrealističke natruhe, pa sve do radova u duhu ekspresionizma i apstrakcije u tradicionalnim tehnikama. U skulpturi je pristiglo vrlo malo djela, gdje dominira stilizacija od korištenja metala do obojane keramike. Svaki slikar neprofesionalac brusi se kroz naporno učenje, baš kao i profesionalac poslije škole, pa je i on na neki način autodidakt. Mnogi su autodidakti u XIX st. otvorili nove stranice likovne povijesti, no treba se čuvati takvih aspiracija. Sjećam se kako je jedan stari slikar znao reći onima koji slikaju: „Samo slikajte! I nemojte htjeti naslikati sliku.“ Na ovoj manifestaciji pokazalo se da su neke udruge uspješnije, neke nešto manje, a tako je i kod pojedinaca. No, kako i sama udruga postavlja kriterije prije odabira za Susret, tako su neki pokazali više smokritičnosti od drugih i poslali manje radova, dok su neki bez kriterija uključili sve članove. Oni koji su imali hrabrosti prijeći granice zanatskog i uz to zakoračiti u osobno, zaslužili su samim izborom za ovu izložbu, hvalu i nagradu, koja će postati poticaj za daljnje usavršavanje. Neprofesionalno likovno stvaralaštvo u jednom dijelu svoje misije potaknut će svoje članove na otvorenost u prihvaćanju, osvješćivanju i tumačenju lijepih umjetnosti.  Hrvatski sabor kulture zaslužan je za ukupno sagledavanje likovne kulture koju prati već trideset godina, a koja potiče plemenitost, ljepotu i humanost.

 

Mladen Mitar, povjesničar umjetnosti    

 

 

 

http://www.hrsk.hr/index51.php?pIDm1=9&pIDm2=0&pIDm3=0&pPg=0&pIDcl=420&pToken=51035cd2300543949b94c7b095db28b3102b933d

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine