X
GO
Novosti
Novosti : Izložba vinorela

Želimir Šiško.jpg

Iako nije pravilo, vinorelisti uglavnon koriste crna vina. Miris vina, vinoreli zadržavaju i godinu dana nakon što su naslikani. Vinorelisti  imaju i svoj kodeks, pa tako uz potpis autora u lijevom kutu mora se navesti i vrsta vina kojom je naslikana slika, kao i godina berbe.

Koliko god je to stara tehnika, ipak je za većinu ljudi ova tehnika novitet. Jer vino služi istovremeno kao boja, ali i inspiracije jer se može popiti čašu vina dok se slika, a kistovi se ne trebaju ispirati.  Doduše, nije lako slikati vinskom bojom, jer je ona prozirna i ne podnosi olovku, tako da nakon skice, koja se radi na posebnom papiru, kistom se vino direktno nanosi na akvarel-papir. Gradacija nijansi boja postiže se tako da se svaki put, prije novog nanošenja treba pričekati da se boja osuši. Služi se i vinskom kiselinom za postizanje prozirnosti. Vino i umjetnost idu ruku pod ruku od pamtivijeka. Zahvaljujući proizvodnji umjetnih slikarskih boja, vinorel je otišao u zaborav. 

Muzej Moslavine, već nekoliko godina organizira izložbu i radionicu Vinorel. Učesnici sa dosadašnjih radionica vinorela su: Božidar Špikić, Lidija Veliki-Vukas, Miroslava Pavlović, Vlatka Vidiček Dam, Dunja Koruga, Jadranka Del Ponte, Branka Vrbanić, Ruža Vukadin, Tina Ivašković, Mladen Mitar, Borislav Tutić, Nina Pejda Starčić i Želimir Šiško. Teme koje su najčešće zastupljene su: tradicijsko suđe, grožđe i vinova loza, arhitektura, sakralini objekti, aktovi i cvijeće.

Slavica Moslavac

 

 

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine