X
GO
Novosti
Novosti : Sjećanje na Ivana Milata

Sjećanje na muzejskog djelatnika, galeristu, akademskog slikara

 

Ivana Milata

(Blato, 7. siječnja 1922. – Kutina, 3. kolovoza, 2009.).

 

Ivan Milat rođen 1922. u Blatu na Korčuli, poslije osnovne i srednje škole dolazi u Zagreb i upisuje se na Akademiju likovnih umjetnosti gdje studira kiparstvo u klasi profesora Vanje Radauša i Frane Kršinića. No, obolijeva od išijasa kao posljedice rata, te napušta kiparstvo na četvrtoj godini. Nastavlja studirati slikarstvo koje će 1951. godine diplomirati u klasi prof. Otona Postružnika. Poslije akademije radio je kao pedagog u Puli,  Županji i na koncu u Kutini, gdje se i doselio 1960.godine.

Likovni kritičar Juraj Baldani o stvaralaštvu Ivana Milata je napisao: "Spontanost kreacije, iskrenost u doživljaju i vještina u izvedbi elementi su što karakteriziraju to stvaralaštvo, koje nikada nije prekinulo izravnu vezu sa svojim impulsima i nadahnućima, sa prirodom i ljudima što ga okružuju. Ugrađujući svoju umjetnost u život, Ivan Milat je iz svakodnevnog crpio saznanja, u jednostavnosti nalazio istinu, a kroz emocije težio ljepoti. Bio je i ostao slikar stvarnosti prostora i vremena u kojem živi."A slikar op-arta i novih tendencija Miroslav Šutej o Milatovim portretima: „Opažamo da je zaokupljen potrebom za prikazivanjem trenutnog osjećaja, konkretizirajući dječju nesputanu intimnost, uzimajući teme koje ga svojom prirodnošću prisiljavaju da se prema njima postavi direktno, a jednostavnost događanja daje svježinu crtežima. Rađeni u dahu, crtež za crtežom, obuzeti koliko modelom, toliko tehnikom i izrazom, ovi crteži zrače šarmantnošću trenutka neuhvatljivog dječjeg svijeta."

Iako rođeni Dalmatinac, Milata ćemo pamtimo kao kroničara Kutine koji je sve promjene našega grada izražavao svojom umjetnošću, a ne smijemo zaboraviti da je bio i glazbeni pedagog, profesor koji je odgojio mnoge generacije Kutinčana. A ne pamtimo ga samo po njegovim djelima, crtežima, portretima, skulpturama…nego, prije svega kao humanistu koji je svoja djela često darivao imajući osjećaja kada to treba učiniti, u čemu je zasjenio mnoge.

 

Izlagao je na mnogobrojnim izložbama, skupnim, samostalnim i humanitarnim.

Milat je  svojim  djelima na području likovne umjetnosti i kulture svjedočio više od pedeset godina i  kao  bivši djelatnik Muzeja Moslavine darovao je značajna svoja djela (crteže, akvarele, ulja, skulpture). Zalagao se da se i djela mnogih hrvatskih  slikara 20 st. nađu u fundus Galerije.

 

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Od brojnih samostalnih i skupnih  izložbi koje su do sada održane tri su najznačajnije:Kutina 1982., «60 godina života i 30 godina rada»;

Kutina «Retrospektiva (1952. – 2002.)»,

Kutina 2007. «55. godina crteža «Nula dies  linea».

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine