X
GO
Novosti
Novosti : Promoviran Zbornik Moslavine XIV, 2014.

Zbornik Moslavine je značajna stručna periodička publikacija za Moslavinu i širu regiju (Posavinu, Bilogoru, zapadnu Slavoniju, pa čak i druge prostore Sisačko-moslavačke županije) Glina, Viduševac, Hrvatski Ćuntić...te donosi niz novih činjenica koji svojim naučnim radovima i prilozima o Moslavini osvjetljavaju mnoga zaboravljena i zanemarena pitanja cjelokupne prošlosti i sadašnjosti ove mikro regije.

Dakle područje istraživanja i ovog Zbornika  su teme iz: povijesti, arheologije, etnologije, umjetnosti, gospodarstva, turizma, sporta...priloge o događanjima i značajnim osobama iz prijašnjih vremena istraživalo je 24 autora, iz Kutine, Zagreba, Popovače, Siska, Novske, Križa, Bjelovara i Čazme. To su doktori znanosti (Silvija Pisk, Agneza Szabo, Dražen Kovačević, Franko Miroševeić, Irena Miholić; mr. sc. Aida Brenko, Marko Nježić...ostali su profesori, restauratori, novinari i drugi vješti pisanju i istraživanju.
Zbornik smo počeli izdavati prije dvadesetak godina i on je postao važna knjiga istraživačima koji u njemu pronalaze brojne podatke. Tako će, nadamo se, i ovaj novi  biti vrijedan u očuvanju baštine jer donosi zanimljive i stručne tekstove uvaženih autora. Područja njihovog interesa su različita, ali vjerujemo da će biti zanimljiva i stručnjacima, istraživačima i građanima jer Zbornik obrađuje i teme iz nedavne prošlosti, ali i daleke povijesti i tako će od zaborava očuvati brojne događaje, ali i lice grada i život u njemu koji se mijenja kroz godine.
Zbornik izlazi svake druge godine i na njemu radi uvijek mnogo ljudi, od autora tekstova, prevoditelja, lektora, korektora, fotografa... Autori tekstova u ovom broju su vanski suradnici i muzealici Muzeja Moslavine i to:  Davor Čakanić, dr. sc. Silvija Pisk, Agneza Szabo, dr. sc. Dražen Kovačević, dr. sc. Franko Mirošević, Ivan Gračaković, Đuro Vidmarović, Dragutin Pasarić, Slavica Moslavac, mr. sc. Aida Brenko, Mirjana Pavetić, Veronika Filipec, Spomenka Topić, Mladen Mitar, Branko Kovačić, Dalibor Sumpor, Željko Dolgoš, Duško Rastovac, Goran Vincenc, mr. sc. Marko Nježić, Višnja Sudarević i dr. sc Irena Miholić.

9..jpg

Osim tekstova na hrvatskom jeziku, Zbornik donosi i sažetke znanstvenih i stručnih članaka na engleskom jeziku.

Slavica Moslavac, prof.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine