X
GO
Novosti
Novosti : Radionica u MMK

Slavica i Lana Moslavac  predstavile su riječju, svirkom, plesom i modelima u narodnim nošnjama  jednu zajedničku motivacijsku priču vezanu za tradicijske instrumente, plesove, pjesme i običaje.

7.Lana svira dude.jpg

U prostoru etnografskog postava Muzeja Moslavine polaznici su imali prigodu vidjeti originalene predmete, upoznati se s vrijednom baštinom moslavačko-posavkog kraja, a uz modele u narodnim nošnjama čuti objašnjenja zašto, kako i u kojim prigodama se nosilo radno ili blagdansko tradicijsko ruho, koji je nakit uz njih primjeren, pripremanje ruha za miraz koje kreće sa rođenjem djeteta, te sve do ukopa.

15.Prof. Ledić i Slavica predstavljaju modele..jpeg

Osim tradicijskog ruha, Lana je na tradicijskom instrumentima osim teorijskog dijela i svirala na   glazbalima: jedinki, dvojnicama, okarini, dudama i tamburi samici. Profesorica Ledić je izrazila želju plesanja drmeša, što joj je udovoljeno, te jedne društvene igre pod nazivom Višec, visanec ili ljubi kolo u kojoj je osim nje, demonstratora u nošnjama su aktivno  učestvovali i drugi polaznici.

14.Igra Visec.jpg

Nakon dva sata raznovrsnih predavanja, zabava je osobito došla do izražaja kada su posjetitelji dobili razna glazbala i brojne šuškalice te morali na njima „svirati“ moslavački drmeš, naravno uz glavnu melodiju koju je Lana svirala na tamburi samici .

 http://www.akademija-art.hr/art/radionice/32894-radionica-u-sklopu-animacija-i-suveniri-u-muzeju-moslavine

 

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine