X
GO
Novosti
Novosti : Dječji svijet naših predaka

Narodne dječje igre do 60-tih godina 20. stoljeća koje su igrali dječaci i djevojčice  u Moslavini, hrvatskoj Posavini, Bilogori, Banovini, danas gotovo ne postoje. Njihov nestanak uslijedio je promjenama organizacije života same seoske zajednice.

Dječje igre su se izvodile na livadama i drugim čistinama, raskrižjima, širokim dvorištima ili u zatvorenim prostorijama (hižama, kasnije seoskim domovima i školama). Prema spolu dijele se na: ženske i muške, prema uzrastu izvođača: dječje, predškolske i školske  i na kraju igre mladeži pred ženidbu, a to su uglavnom igre ljubavnog sadržaja kojima se željelo iskazati tko se kome sviđa  i tko je kome drag.

Prema dobi, spolu i složenosti igara korišteni su i razni rekviziti. Oni su se sastojali od sasvim jednostavnih; španga ili ukosnica, broševa, gumbi, voćnih bobica i prirodnih vlakana do drvenih obruča – pevca; raznih dužina i oblika batina – pala ili kvaka; te raznih čvrstih i noževa na sklapanje, nadžaka, sjekirica i drugih pomagala sa oštrim sječivima.

U svim igrama željelo se pokazati pred suigračaima, jer druge publike gotovo i nije bilo, vještina, spretnost i snalažljivost izvođenja pojedine igre, nadasve borbenost koja je nerijetko završavala verbalnim ili fizičkim obračunima.

Igre su često započinjale dogovorima, igralo se bez sudaca, ali sa utvrđenim pravilima o samom tijeku i završetku igre.

Djeca su se smjela igrati, tek nakon što su napravili poslove kod kuće ili na polju. Ponekad su čak  pobjegli iz škole da bi se igrala. Naravno, poslije su čuli jezikovu juhu od roditelja. Igrali su se i pod odmorima u školi. Igre su se dijelile na ljetne i zimske. Ljetne su se igre igrale na  gmajni, a zimske na snijegu. Najčešće su se igrali sa školskim prijateljima/prijateljicama, susjedima, braćom i sestrama. Većinom su bile igre za više igrača. S roditeljima su se igrali navečer i zimi.

Slavica Moslavac

djeca 1 .jpgdjeca 2.jpgdjeca 3.jpgdjeca 4.jpg

 

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine