X
GO
Novosti
Novosti : Izišao novi Zbornik Moslavine

Organizator: Muzej Moslavine Kutina
Mjesto: Galerija Moslavine Kutina, Trg kralja Tomislava 13
Vrijeme: 8. studenog 2016. u 18,00 sati
Tema: Promocija Zbornika Moslavine XV
Urednica Zbornika: Slavica Moslavac
Zbornik Moslavine XV, 2016.
Zbornik na 280 stranica, u nakladi u 800 primjeraka, urednice Slavice Moslavac obrađuje teme iz povijesti, arheologije, etnologije, gospodarstva, turizma, ekologije, dramske i tehničke kulture, glazbe...priloge o događanjima i značajnim osobama iz prijašnjih vremena pisalo je 24 stručnjaka, publicista, istraživača i novinara iz Kutine, Popovače, Siska i Zagreba, a to su: dr. sc. Silvija Pisk, dr. sc. Franko Mirošević, dr. sc. Dražen Kovačević, dr. sc. Agneza Szabo, Đuro Vidmarović, Branka Hlevnjak, Maja i Dragutin Pasarić, Slavica Moslavac, Marko Nježić, Milan Ilić, Jasmina Uroda Kutlić, Mladen Mitar, Katica Mrgić, Dalibor Sumpor, Božica Brkan, Ana Bobovec, Katarina Brkić, Ivana Plavec, te osvrte o glazbenom životu u Kutini i okolici: Zvonko Javornicki, Vladimir Ilijaš, Đuro Buneta i Andrija Rudić.
Prvi Zbornik tiskan je 1968. godina i želja je bila da izlazi svake godine kao godišnjak, no to se nije dogodilo, ali zbog toga u posljednje vrijeme uredno izlazi svake dvije godine kao dvogodišnjak. Zbornik je postao važna knjiga znatiželjnicima, ljubiteljima baštine i istraživačima koji u njemu pronalaze brojne sasvim nove ili osvježene podatke. Tako će, nadamo se, i ovaj novi biti vrijedan u očuvanju građe i baštine jer donosi zanimljive i stručne tekstove uvaženih autora. Područja njihovog interesa su različita, ali vjerujemo da će biti zanimljiva i stručnjacima, istraživačima i građanima jer Zbornik obrađuje i teme iz nedavne prošlosti, ali i daleke povijesti i tako će od zaborava očuvati brojne događaje, ali i lice grada i život u njemu koji se mijenja kroz godine.
Zbornik izlazi svake druge godine i na njemu radi uvijek mnogo ljudi, od autora tekstova, prevoditelja, lektora, korektora, fotografa... Osim tekstova na hrvatskom jeziku, on donosi i sažetke znanstvenih i stručnih članaka na engleskom jeziku.
Kao i prošlih pet Zbornika, na kraju knjige nalazi se kronologija o moslavačkim znamenitostima, događajima i obljetnicama.
 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine