19,00 – 19,30 Promocija zbornika „Castrum bene 16 – Castle and economy“

U svibnju 2019. godine održana je 16. međunarodna konferencije Castrum Bene „Castle and Economy“ u Sisačko-moslavačkoj županiji. Muzej Moslavine Kutina bio je partner konferencije te se većina izlaganja održala upravo u Kutini i muzeju. Ovo je bila prva međunarodna znanstvena burgološka konferencija na području Hrvatske a prijavilo se 50 uglednih znanstvenika iz zemlje i inozemstva. Međunarodno udruženje Castrum Bene okuplja vodeće srednjoeuropske stručnjake za utvrde (arheolozi, povjesničari, povjesničari umjetnosti, arhitekti) s ciljem razmjene iskustva i znanja vodećih srednjoeuropskih burgologa, kako bi se zajedničkim naporima istražilo, konzerviralo, ali i populariziralo što više srednjovjekovnih utvrda. Svi radovi okupljeni su u Zborniku kojeg će promovirati dr.sc. Hrvoje Gračanin, dr. sc. Silvija Pisk i Jasmina Uroda Kutlić

19,00 – 22,00 (svaki puni sat)  Radionice za male i velike “Vezak vezla”*

Kreativne radionice vezenja na kojoj ćemo naučiti četiri osnovna boda koja su dio naše tradicije i nalaze se na velikom broju vezom ukrašenih tekstilnih rukotvorina našega kraja: križići, ovijanac, plosni i pečki vez. Vez križićima je namijenjen najmlađima (bez brige, imamo plastične igle za vez pa nema straha od ozljeđivanja), a ovijanac, plosni i pečki vez su tehnike kojima se mogu pozabaviti oni spretniji. 

U toku večeri ćemo vaše radove objavljivati na Facebook stranici da i ostali vide kako je to jedna zabavna, zanimljiva i opuštajuća zanimacija. Onaj koji dobije najviše vaših “lajkova” je Vezilja/vezioc Noći muzeja te ćemo ga i prigodno nagraditi.

* za sudjelovanje na radionicama potrebno se unaprijed javiti kustosici Silviji Kantolić (skantolic@muzej-moslavine.hr) kako bismo vas rasporedili u grupe zbog pravilnog pridržavanja protuepidemijskih mjera.

19,00 – 22,00 (svaki puni sat) Predavanje: Sveci – koje poznajemo? + likovna izložba Matka Antolčića „Sveto i profano“ (Galerija Muzeja Moslavine Kutina)

U Galeriji MMK možemo pogledati izložbu Matka Antolčića „Sveto i profano“. Uz izložbu imamo i predavanje: Sveci – koje poznajemo? Postoje sveci koje poznajemo i oni su nam bliži. Izložba nam je odličan uvod u predavanje o ikonografiji svetaca koje je Matko izabrao, a mi ćemo upotpuniti  s svecima koji se štuju u Moslavini. Poznajete li titulare crkava u našem kraju? Dođite na predavanje i upoznati ćemo se s zanimljivim detaljima iz života  tih svetaca.

19,45 – 20,30 Predavanje dr.sc. Silvije Pisk „Život u srednjovjekovnoj utvrdi“

Srednjovjekovne utvrde nisu bila pusta mjesta na osamljenim vrhovima usred šume. Na njima se sudilo, trgovalo, jelo, pilo, zabavljalo, spremalo u lov te se mirile zavađene strane. Pripremali su se objedi, točilo se vino, pojili su se konji, oštrilo oružje, vezli gobleni, plesalo se i kupalo. Uz gospodara i njegovu obitelj po utvrdama su vrzmale različite sluge i kmetovi, brojna crkvena lica, plemići domaći i strani, banovi, kraljevi i kraljice, vranski priori i ugarski palatini. Dođite na predavanje i upoznajte zanimljivi svijet srednjovjekovnih utvrda!

20,45 – 21,30 koncert „Hilaris Cantores (Šaljivi pjevači)“

Trio čine lutnjist i bas Igor Mladinić, bariton Boris Klarić te mezzosopran Ana Jaklinović. Članovi ansambla imaju dugogodišnje iskustvo u izvođenju srednjovjekovne, renesansne i ranobarokne glazbe, te se izvrsno snalaze u vokalno-instrumentalnim, vokalnim te solističkim izvedbama. Na koncertu će izvoditi neke od najpoznatijih srednjovjekovnih i renesansnih kompozitora (Henrik VIII., John Dowland i mnogi drugi). Članovi tria redovito surađuju s renesansnim ansamblom Marco Polo.

22,00 Izvlačenje dobitnika nagradne igre

22.30 sata izvući ćemo dobitnike nagradne igre. Na ulazu u muzej i galeriju biti će kutija u koju će posjetitelji ubacivati papiriće s točnim odgovorima i svojim podacima.

18,00 – 23,00  Stručna vodstva po stalnim postavima muzeja

18,00 – 23,00  outlet muzejskih publikacija, prigodna prodaja suvenira

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
CroatianEnglish