Otvorenje gostujuće izložbe „Svijet kristala patera Marija Crvenke“


Večeras u 19 sati imamo čast otvoriti gostujuću izložbu „Svijet kristala patera Marija Crvenke“ Muzeja Brodskog Posavlja iz S. Broda.


Pater Mario Crvenka (1944. – 2019.) (Izvor fotografije: https://ofm.hr/in-memoriam-pok-fra-mario-crvenka/)

Fra Mario Vladimir Crvenka (1944. – 2019.) bio je franjevac, rodom iz Martina kod Našica. Bio je svestrani teolog i prirodoslovac koji je tijekom života prikupio veliku zbirku minerala i kristala od 315 komada različitih minerala i uzoraka stijena.

Posjetitelji će moći vidjeti ovu veličanstvenu zbirku minerala koja sadrži samorodne elemente poput zlata, srebra i bakra, sulfidne rude poput pirita, sfalerita i galenita te oksidne minerale od kojih najznačajniji predstavnik kremen je zastupljen s preko dvadeset varijeteta. Značajan dio zbirke čine silikatni minerali od kojih mnogi zadovoljavaju visoke kriterije kvalitete te se ubrajaju u drago kamenje. Neki od najljepših primjeraka smaragda, turmalina i akvamarina prikupljeni su u svjetskim rudnicima diljem svijeta.

Autorica izložbe je viša kustosica Ivana Maruščak. Izložba će biti otvorena do 31. svibnja. Popraćena je publikacijom u kojoj su opisani najznačajniji predstavnici minerala iz svake skupine te kataloški pregled izloženih jedinica građe.

Radujemo se Vašem dolasku!

 
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
CroatianEnglish