Istra kao drvo života – gostujuća izložba Muzej-Museo Lapidarium iz Novigrada

Dana 5. listopada otvaramo likovnu izložbu nazvanu po radu poznatog slovenskog umjetnika Marka Pogačnika.Izložba nam donosi radove iz muzejskog fundusa koji su na različite načine tematski vezani za Istru. Upravo je Marko Pogačnik, koji od svojih najranijih početaka gajio jedan holistički pristup pitanjima krajolika, umjetnosti i, općenito, načina življenja, izjavio da je Istra još od antike prozvana „terra magica, terra incognita“. Čak i oni koji se ne obaziru na kojekakve „ezoterijske halucinacije“ znaju ustvrditi da se, kada nakon tunela Učka prijeđu u istarski mikrokozmos, nešto mijenja, i obuzima ih osjećaj kročenja u jedan poseban prostor.

Bez obzira na to što je novigradski muzej specifičan, izgrađen za potrebe ranosrednjovjekovnih spomenika kulture – Zbirke Lapidarij – dio njegova fundusa obuhvaća i zbirku suvremene umjetnosti. Djela iz zbirke su donirana, otkupljena, producirana ili namjenski rađena za potrebe izložbi u Galeriji Rigo, a danas brojimo 655 jedinica registrirane muzejske građe. Ta mala novigradska galerija, na adresi Velika ulica 5, u sastavu je muzeja od 2016. Međutim, ona počinje stvarati svoju zbirku od 1995. godine, a u njoj središnje mjesto zauzimaju suvremeni umjetnici koji su tijekom minulih desetljeća izgradili svoje osobnosti, postigli priznati status, a dio njih ima i lijepe europske i svjetske referencije. Na izložbi jest da se prikazuju djela različitih poetika, kodova i izričaja, ali krećući se istarskim narativom muzejske Zbirke Rigo stječe se i panoramski uvid u suvremenu hrvatsku i europsku umjetnost s kraja druge polovice prošloga stoljeća pa nadalje.

Umjetnici koji će gostovati na izložbi: Đanino Božić, Marčelo Brajnović, Marija Braut, Karlheinz Cibulka, Matija Debeljuh, Ivars Drulle, Andreja Eržen, Maja S. Franković, Tina Gverović, Markus Hanakam & Roswitha Schuller, Denis Krašković, Dalibor Martinis, Oleg Morović, Marko Pogačnik, Silvia Potočki aka SofiaSilvia, Linus Riepler, Ana Sladetić, Nelio Soneg, Damir Stojnić, Šikuti Machine, Goran Škofić te izbor posebnih edicija Galerije Rigo.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
CroatianEnglish